Aimie Runyan
Paul Van Aelst
fictie
  • 100 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

2 november 2024 Een bakkerij in Parijs
In dit boek zijn twee romantische verhalen opgenomen die allebei een sterke vrouw als hoofdfiguur hebben.
Het eerste verhaal begint in Parijs aan de Place Royal – zoals de Place de Vosges ten tijde van de monarchie werd genoemd – bij een rijke bourgeoisfamilie. We zijn in 1870 en de Pruisen belegeren de stad. De voedselvoorziening komt in het gedrang. De dochter, Lisette en 21 jaar oud, zal de hoofdfiguur worden. Ze vindt meer liefde bij het keukenpersoneel dan bij haar ouders.
Een gearrangeerd huwelijk met een rijke aristocraat weigert ze en in plaats daarvan verdwijnt ze met haar geliefde – een gedreven revolutionair – naar Montmartre. Wanneer hij in de strijd van de Parijse Commune op de barricades sterft, volgt er toch nog een verzoening met haar ouders. Ze keert terug naar Montmartre en begint daar een kleine bakkerij.
In het tweede verhaal belanden we in 1946, Parijs net na de bevrijding. Micheline, 19 jaar, zorgt voor haar twee kleinere zusjes. Hun vader is gesneuveld en moeder is verdwenen. Het lukt haar tot de huurders van het gelijkvloers stoppen met hun bistro. Micheline begint hier een bakkerij samen met een jongen die ze leerde kennen op de bakkersschool en de gulle steun van een buurvrouw.
Aan het einde van de twee treurige geschiedenissen komt het met de twee jonge vrouwen toch nog goed zoals het een happy end betaamt.
Runyan weeft de twee geschiedenissen beurtelings door elkaar tegen een historische achtergrond. Raakpunten zijn het gedrag van de twee protagonisten die elk wat te maken krijgen met een bakkerij. Ondanks dat het twee totaal verschillende periodes zijn, wegen de gevolgen gelijklopend zwaar door op beide levens. Elke oorlog blijft wreed en vooral onmenselijk. De zoektocht naar eten is elke dag een uitdaging die niet altijd lukt. Beide jonge vrouwen hebben een nare ervaring met een man van wie ze hulp hadden verwacht. Hoe meer de verhalen vorderen, hoe beter de overeenkomsten zin krijgen. In een leven vol van uitdagingen, overheerst het optimisme om er toch wat van te maken.
Met Een bakkerij in Parijs schrijft Runyan twee oorlogsverhalen die allebei goed aflopen. Het optimisme in de tekst is wel positief maar weinig realistisch in die zwarte periodes. Een bakkerij in Parijs is een uitmuntend boek om op een zonnig terras te lezen en terwijl weg te dromen van de heerlijke gebakjes die in beide winkeltjes te koop zijn. Zeker omdat er tussen de hoofdstukken in enkele recepten staan afgedrukt van lekkere desserten om het water zo in de mond te krijgen.

Paul Van Aelst
Aimie Runyan
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies