Gunnar Staalesen
Gerda Sterk
fictie
  • 770 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

3 november 2022 Bittere bloemen
Varg i veum is in het oud Noors een "ongewenste vreemdeling". De privédetective met die naam probeerde zijn alcoholverslaving te overwinnen. De fysiotherapeute van de ontwenningskliniek biedt hem een eenvoudig baantje aan: een prachtig huis bewaken. Als ze samen naar binnen gaan, doen ze een vreselijke ontdekking die in één klap de speurdersinstincten van Varg losmaken. Wie is die man die dood in het zwembad drijft en waar is de fysiotherapeute naartoe?!
Méér lijken
De politie wordt erbij gehaald. De plaatselijke rechercheur kent Varg en verbiedt hem zelf op zoek te gaan, maar dat kan de man met het grote rechtvaardigheidsgevoel niet laten. Zoals gewoonlijk vindt hij méér lijken. In elk hoofdstuk ondervraagt hij iedereen en doet dat grondiger dan de politie: brutaler ook, maar met empathie waar nodig. Pas in het laatste hoofdstuk vernemen we in een soort Hercule Poirot scène hoe de vork aan de steel zit.
De zon schijnt
Wie al eerder een boek van Staalesen las, weet dat het verhaal zich in Bergen afspeelt en dat het er altijd regent, wat bijdraagt tot een terneerdrukkende sfeer. In dit boek schijnt de zon zo hard dat de zwoele sfeer even beklemmend is, vooral omdat Varg stuit op een nooit opgeloste verdwijning van een kind en op volwassenen  die allemaal iets te verbergen hebben. De intrige spitst zich toe op een onderneming die al enkele jaren gevaarlijk afval (blauwzuur) probeert te lozen. Dat gegeven zorgt ervoor dat we opvattingen over milieubehoud van verschillende medespelers lezen. Een nieuw gegeven is dat Varg in dit verhaal zowaar een vrouw vindt van wie hij houdt.
Literaire roman
"De nacht was nu op zijn donkerst... en de hemel boven ons leed aan een zwaar eczeem van sterren". Sfeer- en plaatsbeschrijvingen vind je op bijna elke bladzijde en nooit is het alledaags. De auteur vertelt traag, met details die met het verhaal soms niets te maken hebben, maar die de lezer als het ware in een film meetrekken. Af en toe doorbreken ze m.i. de spanning.  Het geweld is tot een minimum beperkt.

Gerda Sterk
Gunnar Staalesen
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies