Mariane Joëls
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1462 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

21 juni 2021 Baanbreeksters. Twaalf vrouwen over hun weg naar de top
Als je vindt dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in belangrijke bestuursfuncties, dan ben je geen feministe – zo stelt Joëls in haar inleiding – maar dan constateer je gewoon een feit.
_Feminisme
We moeten teruggaan tot 1870 om de eerste Nederlandse vrouwelijke arts te ontmoeten, een dame die zich vindingrijk moest opstellen om enkel al toegelaten te worden tot een universiteit. Als ze niet gesteund was door haar vader, broer en echtgenoot, was er van haar ambitie niets terechtgekomen. Vrouwen hoorden aan de haard thuis, ze kregen zelfs geen lidkaart van een bibliotheek!

Tot 1958 stond trouwen voor vrouwen gelijk met ontslagen worden uit de overheidsdienst.
_12 vrouwen
De auteur is zelf een vrouw met belangrijke bestuursfuncties aan de universiteit van Groningen. Zij interviewt 12 Nederlandse vrouwen die het “gemaakt hebben”, ofwel in de politiek, de wetenschap, de religie, het bedrijfsleven, de kunst en de sport.

Ze laat hen vertellen over belangrijke momenten in hun leven, hun keuze voor (vervolg)opleidingen, de rol van het toeval of juist de planning ervan. Wie steunde hen en wat is hun huidige positie als vrouw in een belangrijke functie met aanzien?

In het laatste hoofdstuk voegt ze haar eigen bedenkingen toe in verband met deze criteria, maar denkt ook na over bijvoorbeeld “de rol van tegenslag in het persoonlijke leven”. Hoe kan dit andere vrouwen vandaag inspireren?
_Nederland
Alhoewel we in Vlaanderen dezelfde taal spreken, is er nagenoeg nergens een verwijzing naar ons land. Het boek is dus vooral interessant voor Nederland. Zo was Jeanette Morang de eerste vrouwelijke commandant van een Nederlands fregat.

Het grote idee dat de helft van de bevolking nog altijd ondergewaardeerd wordt, blijft echter gelden voor zowat overal ter wereld.

Het is opvallend dat veel van de vrouwen geen speciale kansen hebben gekregen, zodat de verhalen vaak gaan over doorzetten, optimisme, steun en geloof dat het zou lukken.

Auteur Marianne Joëls is hoogleraar neurobiologie, decaan medische wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurslid van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Van alle geïnterviewde vrouwen zijn speciaal voor dit boek portretfoto’s in zwart-wit gemaakt door Julie Blik.
Mariane Joëls
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies