Oliver Berry, Oliver Smith, Kerry Christiani
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
  • 1620 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 september 2021 80 Duurzame Reizen. Inspirerende routes waarvoor je niet hoeft te vliegen.
80 duurzame reizen door Europa is een reisgids in de series Lonely Planet. “Dank zij” Covid hebben we ervaren dat één van de grote factoren van pollutie het reizen is en dan vooral de korte afstandsvluchten, waarbij je voor een fractie van de prijs van “gewoon” reizen afstanden kon overbruggen. Tijd, comfort en prijs waren doorslaggevende argumenten om deze manier van reizen te verkiezen.
Vroeger - zo claimt het boek - reisden we duurzaam met de trein, al liftend, met de fiets, te voet, zonder rijen voor security en douane met een minimum aan stress en “met het warme gevoel dat je klimaatvriendelijk reisde.” (Een eigenaardige lapsus is, dat de auto als reismiddel totaal ontbreekt…) Dat kan nog altijd en veel beter dan vroeger, want ondertussen zijn er veel meer internationale hogesnelheidstreinen bijgekomen, een netwerk van wandelroutes, elektrische fietsen, meer en betere fietspaden, ferry’s en zijn er overal B en B’s, goedkope hotelletjes en hostels.
Gezien het vliegverkeer na Covid zich nog altijd niet herpakt heeft, reizen velen weer “anders”.  Waarom die trend niet zo houden, om te beginnen binnen Europa en op een manier die interessant en comfortabel is en heel anders dan met het vliegtuig dat je enkel van A naar B brengt, terwijl het duurzaam reizen je de tijd geeft om al het tussenliggende schoon te zien en te bezoeken in plaats van mee te gaan drummen met de massa’s dagjestoeristen die de “kunststeden” tot winkel- en koopsteden herleiden.
Dus, niet stoppen met reizen want “we geloven dat reizen, vermits dat verantwoord gebeurt, een positieve impact op de wereld heeft” maar het anders doen. ”We” is dan de “Lonely Planet” en de 80 duurzame reizen beperken zich tot Europa.
Zoals dat in de reisboekjes van de “Lonely Planet” gebruikelijk is, krijg je iedere reis voorgeschoteld op 3 of 4 bladzijden, telkens met een kaartje en enkele foto ‘s ,  begin en eindpunt, met tussenliggende steden, een dagtocht, telkens met afstand, duur, overnachtingen en vervoerkosten en symbolen die verwijzen naar een bepaalde rubriek (drinken, eten, kunst, natuur, veerboot, fiets, trein…). In dit boek heeft men de titels een aanstekelijke inhoud meegegeven om je te bekoren en op weg te zetten. Zoals dat bij boekjes van de “Lonely Planet” gebruikelijk is, geven ze je ook “kleine details” mee, die je anders enkel kan ontdekken als je ter plaatse bent en die je de indruk geven dat je persoonlijk aangesproken wordt. “De sleutel tot dit voorhistorisch graf ga je halen bij de boer tegenover die je zal vragen je uurwerk of je GSM in pand te geven” of “Op werkdagen gaan er vijf of zes bussen, in het weekend maar één per dag en op een onhandig tijdstip”.
Toch voelt dit Europese boek onwennig en onjuist aan. Gedeeltelijk zal het wel met het soort uitgave te maken hebben. Waarom een boekje uitgeven met stijve kaft, stevig papier, grotere foto’s en kaarten in “betere” kleuren, op een groter en onhandig soort “luxe”-formaat, terwijl de “gewone” Lonely Planet gidsen gezellige, plooibare pocketboekjes waren, gedrukt op goedkoop papier en die toch meer informatie leken te bevatten en die je overal in kon proppen.
De vermelde prijzen lijken nogal optimistisch en de tijd die je nodig hebt is onderhevig aan de buien van het toeval.  En natuurlijk, als men er niet zou in lukken de goedkope korte afstandsvluchten te beperken, gaan de meeste mensen die toch weer gebruiken, want “anderen doen het toch ook” en – als je één van de in dit boek voorgestelde reizen wil maken, moet je ook nog eerst op het vertrekpunt geraken… en van het eindpunt weer terug. Met toegevoegde kosten en tijdsgebruik.

“Want tussen droom en daad staan praktische bezwaren in de weg” wist Willem Ellschot al….

Victor De Raeymaeker
Oliver Berry, Oliver Smith, Kerry Christiani
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies