Brené Brown
Marc De Bock
Non-fictie
  • 1741 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

23 november 2021 De moed van imperfectie
Brené Brown is een onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk aan de University of Houston in de Amerikaanse staat Texas. Ze is daarnaast auteur van verschillende succesvolle boeken die onder meer gaan over kwetsbaarheid, moed en schaamte. Haar werk is al meermaals besproken in de Amerikaanse media.
Dit boek is een herziene versie van de oorspronkelijke editie uit 2013 met dezelfde titel. Het behandelt allerlei indringende thema’s, zoals zelfcompassie, acceptatie en dankbaarheid. De auteur beschouwt zichzelf niet als de eerste die over deze onderwerpen schrijft, maar zeker wel als de eerste vanuit het perspectief van iemand die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar fenomenen als schaamte, angst en kwetsbaarheid. Voor dit onderzoek verzamelde zij duizenden verhalen van allerlei verschillende mannen en vrouwen - in leeftijd variërend van achttien tot zevenentachtig - uit de hele VS.  Daarin zag zij nieuwe patronen, waarover zij meer wilde weten.
In het eerste hoofdstuk legt zij uit wat zij aan de weet is gekomen over moed, compassie en verbinding, drie elementen die zij beschouwt als “de geschenken van imperfectie” en waarom dit nu juist de gereedschappen zijn die we in ons dagelijks leven moeten beoefenen. In het tweede hoofdstuk gaat zij door over waar het allemaal om draait: liefde, verbondenheid en eigenwaarde. Daarbij is het volgens haar van het grootste belang om te leren van jezelf te houden, jezelf te accepteren en de drang naar perfectie los te laten.
In het hoofdstuk daarna bespreekt zij wat in haar ervaring de grootste belemmeringen zijn om met hart en ziel te kunnen leven en liefhebben, en hoe we daar op een effectieve manier doorheen kunnen breken en veerkracht kunnen opbouwen. Vervolgens komen we uit bij de tien wegwijzers die Brown ons presenteert voor een leven vanuit je volle mens-zijn, die aangeven wat we dagelijks kunnen doen om de goede kant op te gaan. Aan elke wegwijzer is een apart hoofdstuk gewijd, geïllustreerd met verhalen, definities, citaten en ideeën die helpen duidelijke en geïnspireerde keuzes te maken in de manier waarop we willen leven en liefhebben.
De kracht van dit boek ligt grotendeels verscholen in het feit je de persoonlijke leerweg van Brown volgt terwijl je leest. Ze stelt zich kwetsbaar en open op. En ze deinst er niet voor terug om haar eigen moeizaam traject te delen. Zij blijkt ook een fan van uitgebreide definities, van woorden zoals onder meer “liefde”, “schaamte”, “schaamteveerkracht”, “schuld”, “authenticiteit” en “perfectionisme”. Vaak verfrissende en innovatieve omschrijvingen die allemaal gebaseerd zijn op informatie uit tien jaar aan interviews met duizenden verschillende mensen. Ook verwijst zij in haar boek regelmatig naar andere onderzoekers en schrijvers, niet alleen ter ondersteuning van haar eigen bevindingen maar tevens af en toe omdat zij simpelweg beseft dat die ander het al op een dusdanig volledige manier heeft beschreven, dat zij het niet beter kan.
Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige wijze moedigt Brené Brown de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van “Wat zullen de anderen wel niet denken?” naar “Ik ben goed genoeg”, het levert een geweldige motivatie om je manier van leven kritisch onder de loep te nemen en aan de slag te gaan met de handvatten die je worden aangereikt. Ongetwijfeld zal “De moed van imperfectie” vele levens veranderen…

Marc De Bock
Brené Brown
Marc De Bock
Non-fictie
-
_Marc De Bock - Recensent
Meer van Marc De Bock

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies