Fikry El Azzouzi (red.)
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
  • 3100 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

18 januari 2019 Mogen de wijze jongens winnen, gij weet. Verhalen van jongeren in het beroepsonderwijs.
Fikry El Azzouzi wordt aangesproken om in een school te “resideren” en vandaaruit studenten aan te zetten te lezen en te schrijven. Met enige zelfdepreciatie (hij begint te geeuwen als hij zichzelf hoort praten…) neemt hij dus deze taak op in de GO! spectrumschool in Deurne en Borgerhout.
Dan blijkt dat vele jongeren de noodzaak voelen om hun wereld en dromen te vertellen in proza of poëzie. Wat resulteert in dit boekje, waarin 13 van deze jonge mensen uit het beroepsonderwijs met hun verhaal komen, vanuit een “nieuwe samenleving”.
Een kort overzichtje van de betreffende jongeren en wat hen beroert.

Fabiola, studeert verzorging, en ontdekt haar talent, wat “omgaan is met mensen en voelen wat zij voelen.” Giovano Jerner, studeert automechanica en woonde in Amsterdam East, maar kon er de wereld van bendes ontvluchten en bij zijn moeder in België komen wonen. Yago De Jaegher, die met veel liefde over hout schrijft, en over een onverwachte date.

En dan is er Nana Aljanabi, een typisch 14-jarig, lacherig tienertje die uit Irak komt. En Mens Zekariyas uit Eritrea, die droomt van een leven waarin hij als elektricien de kost verdient voor zichzelf, zijn vrouw en drie kinderen… Gevolgd door Clinton Tabi, 19 jaar oud - “King K”, zanger en rapper - die nog in het Engels schrijft.

Abdeljalal El Ghazi uit Tanger volgt een beroepsopleiding carrosserie en pent - in de “hij“-vorm - een mooi verbeeldingsrijk levensrelaas neer, waarin hij onder meer vertelt hoe hij vanuit zichzelf de koran leerde kennen en begrijpen. En dan is er Youssef Ahbaddou, die een prachtig verhaal vertelt, vooral over hoe het liep op school, met vijanden, daarna vrienden en een vriendin.

Yves van Gasse is er 24 en schrijft een knap gestructureerd verhaal, waarin hij praat met zijn moeder die in coma ligt en haar vertelt over zijn passie voor het koken. Randy Balanday is 17 jaar en heeft een zeer moeilijk stuk leven achter de rug waarin hij allerlei “dinge” deed (stelen, vechten, kattenkwaad, afpersen, inbreken) die hem in de problemen brachten, maar die nu “gewoon eerlijk werkt voor zijn geld”.

Het verhaal van Mohamed El Amri (15, studeert elektriciteit) gaat dan weer over een clash met de politie en zijn bedroefde ouders, waarna hij Belgisch kampioen panna (een soort voetbal) wordt bij de min 16-jarigen.
Fikry El Azzouzi laat ons dertien échte verhalen lezen, in échte taal, vertelt door echte jonge mensen uit het échte leven… Zijn boek zou door velen moeten gelezen worden, vooral door zij die er voor kiezen van die échte werkelijkheid weg te kijken. Viktor De Raeymaeker
Fikry El Azzouzi (red.)
Victor De Raeymaeker
Non-fictie
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies