Cartoon Festival
Victor De Raeymaeker
fictie
  • 844 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

16 september 2022 Cartoons 2022. Beste cartoons wereldwijd geselecteerd door Cartoonfestival Knokke-Heist.
Het Knokke-Heist-Davidsfonds jaarlijkse feestje voor fijnproevers van humor ligt er. Weer eens de kans om een puntje te zuigen aan je verstand, aan je opmerkingsgave, aan je zin voor humor. Om binnensmonds breed te glimlachen of te gniffelen, binnen-verstands je hersens te laten klikken. Toch iets om als Vlaming fier op te zijn, deze grootste, wereldwijde cartoonwedstrijd, in het leven geroepen in 1964 als “Eerste Humorfestival” door het gemeentebestuur van Heist-Duinbergen ten bate van Unicef.
De eerste drie boekjes verschenen op een nog aarzelend klein formaat, met slappe omslag, maar qua kwaliteit van de cartoons in het vaarwater van de toen met de “Kleinkunsteilanden” ook plots opgedoken eerste échte eigen Vlaamse “kleinkunst”, toch al meteen gedurfd internationaal (alhoewel nog beperkt tot Europa), met een jury waarin zetelden de  eerste BV’s zoals Gaston Durnez, Jos Ghysen en de vader van menige later bekende cartoonist, Luk Verstraete. In het inleidend woordje gelukwensen aan de koper van het boekje die “niets anders kan zijn dan een mens met goede smaak en met een verbluffende zin voor levenskunst.”  Meteen al een 100-tal deelnemende cartoonisten.
In 1967 kwam het initiatief onder de hoede van het Davidsfonds. In 1971 veranderde Heist-Duinbergen in  Knokke-Heist en het verscheen van dan af op het huidige welbekende formaat en met die opmerkelijk sterke omslagtekeningen van de ongeëvenaarde stylist, Ray Gilles. Eerst zat alles binnenin een gekleurde kartonnen kaft nog “gewoon” in zwart-wit. Vanaf 1978 was ook de inhoud gedeeltelijk in kleur. Vanaf 1986 praalde het nog gekartonneerde kaft ook gedeeltelijk in kleur.
Even willekeurig kijken: Het 39e cartoonfestival van 2000, het jaar van de eeuwwisseling, haalde nu deelnemers uit China, Brazilië, Turkije, Roemenië, Indonesië, Rusland en zelfs België en mocht dus werkelijk “wereldwijd” genoemd worden, wat sinds 2018 ook fier op de omslag vermeld werd. Om dat te bevestigend werden ook de begeleidende teksten in het Engels vertaald. “Best cartoons worldwide.”
Het huidige 61e Cartoonfestival kan terecht fier 491deelnemende cartoonisten uit 95 landen vermelden, waarvan 100 genomineerden, die samen 2455 cartoons instuurden.

Prachtig, die jaarlijkse scheut humor, anders kijken, de dingen anders zien, vooral de dingen kunnen relativeren, niet alles au sérieux nemen, vooral jezelf niet.

Victor De Raeymaeker
Cartoon Festival
Victor De Raeymaeker
fictie
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies