Gunnar Staalesen
Gerda Sterk
fictie
  • 768 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

5 november 2022 Gevallen engelen. Varg Veum Privedetective.
Staalesen neemt de tijd om zijn verhaal op te bouwen. Het duurt tot pagina 120 eer er sprake is van enige spanning. Varg ontmoet op de begrafenis van een voormalige klasgenoot meerdere vrienden, die in de jaren '60 een vrij succesvolle rockgroep vormden.
Als de leadzanger koelbloedig wordt  doodgestoken is dat voor Varg een reden om te onderzoeken of de vorige twee leden van de groep door een ongeval gedood werden of dat er méér aan de hand is. Hij duikt in het verleden. Er worden tal van herinneringen losgemaakt, vooral omdat zijn vriend Jacob hem smeekt op zoek te gaan naar zijn vrouw, Rebecca. Zij was Vargs eerste (onbeantwoorde) liefde. Rebecca  maakt gaandeweg deel uit van de intrige. Wie van zijn jeugdvrienden kan hij nog vertrouwen?
Het duurt tot de laatste bladzijden eer we de ware toedracht vernemen. Intussen worden we ondergedompeld in de troosteloze wintersfeer van Bergen, lezen we 2 blz. lang hoe de omgeving van deze Noorse stad "het rijk van de bruggen" genoemd mag worden en lijkt het af en toe alsof we een reisgids lezen. De bloemrijke - en af en toe zelfs poëtische taal - noodt uit tot traag lezen. Beeldspraak is nooit gewoon en de spaarzame humor heeft een morbide kant. Staalesen neemt bijvoorbeeld een heel blad de tijd om een huiskamer te beschrijven, of meerdere regels om weer te geven hoe iemand eruit ziet, wat de spanning niet ten goede komt, maar het leesplezier dan weer wél.
Rock-'n-roll
Omdat de hoofdfiguren muzikanten waren in een band, is er dikwijls sprake van liedjes uit de jaren '60 en van de hele Noorse muzieksfeer met hoogtes en laagtes, drank- en drugsmisbruik en de gemakkelijk te verleiden meisjes. Pagina’s 95 en 96 zijn helemaal gewijd aan de Beatles. Naarmate het verhaal vordert lezen we méér over wat geloven in een god betekent. De auteur geeft ons hoogst waarschijnlijk zijn eigen mening mee, gegoten in een dialoog, dit keer tussen Varg en een predikant die een belangrijke rol speelt in het verhaal. De laatste hoofdstukken maken de titel akelig duidelijk.
Eenzame wolf
Ik zou dit boek in de bekende reeks niet zozeer een thriller noemen, eerder een literaire detectiveroman die uitnodigt om traag te lezen. Er is merkbaar méér aandacht besteed aan innerlijke beschouwingen. Dit boek uit de reeks is minder spannend dan de andere, donkerder van sfeer en vol nostalgie. Varg Veum is een "eenzame wolf", een privédetective die niet houdt van autoriteit, beschikt over een snelle geest en een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Hij komt op voor de mensen aan de onderkant van de maatschappij, probeert te verstaan waarom ze in de goot beland zijn en zal ze eruit helpen als hij kan.

Gerda Sterk
Gunnar Staalesen
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies