Reginald Deschepper
Michel Ackaert
Non-fictie
  • 1613 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

30 november 2022 Elk jaar jonger. De wetenschap van verjonging of hoe je de tijd te slim af kunt zijn.
Veroudering is de basisoorzaak van talloze verouderingsziekten die iedereen vroeg of laat zal krijgen, zoals hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, osteoartritis of kanker. Toch heeft de farmaceutische industrie opmerkelijk weinig interesse in veroudering. Veroudering is geen officiële ziekte. Absurd want hierdoor is er geen goedkeuring en terugbetaling mogelijk voor bewezen bruikbare medicatie en therapieën om veroudering te behandelen.
De wetenschap gaat razendsnel vooruit en bijvoorbeeld over de ziekte van Alzheimer verschijnen er elke dag zo’n honderd publicaties. Geen expert of arts die dit nog kan bijhouden. Em. Prof. Dr. Reginald Deschepper, medisch antropoloog, verwijst juist daarom naar de zogenaamde biohacker. Ze zijn wetenschapper, meestal technisch onderlegd en ploeteren zelf doorheen de massa beschikbare wetenschappelijke literatuur (vb.: de wetenschappelijke databanken van PubMed en Web of Science) om doelgericht oplossingen te zoeken voor hun probleem. Doorheen dit boek kom je tot de conclusie dat ook Reginald zich jarenlang heeft verdiept in een gigantisch pak aan informatie over zijn en eigenlijk eenieders probleem; verouderen! Terecht verwittigt hij de lezer voortdurend dat dit boek niet bedoeld is als medisch advies. Advies door de (huis)arts is steeds de eerste stap als je denkt dat één of andere techniek voor jou geschikt is.
Het boek reikt je heel wat middelen aan om het verouderingsproces te vertragen en zelfs om te keren. Soms zijn het eerder banale maar efficiënte technieken zoals gezonde voeding, vasten, sauna, meditatie, enz. Evenzeer besef je dat het niet altijd zo eenvoudig is om te begrijpen wat er allemaal in ons lichaam gebeurt en welke invloed dat heeft om gezond ouder te worden. Epigenetische veranderingen zijn volgens onderzoeker David Sinclair de hoofdoorzaak van veroudering. Dit staat bekend als de informatietheorie van veroudering. Hij zweert o.a. bij supplementen zoals NMN, resveratrol en een gezondere levensstijl. Reginald Deschepper vermeldt de rol die senescente of zogenaamde zombiecellen spelen in het ouder worden. Ze veroorzaken veel ouderdomsaandoeningen en sturen allerlei schadelijke stoffen en signalen die kunnen leiden tot dementie en kanker. Sommigen kijken al uit naar een vaccin dat ons beschermt tegen die senescente cellen.
En daar stopt het niet mee. Ons microbioom is de verzamelnaam voor alle bacteriën, virussen en schimmels die in en op ons leven. Ook dat levensnoodzakelijk microbioom verandert als we ouder worden. Autofagie, de grote schoonmaakbeurt voor onze cellen, krijgt een flink stuk aandacht maar ook een heel eenvoudige oplossing: vasten!  Het is ongelofelijk wat er zoal nog meespeelt in ons lichaam en vooral wat we zoal allemaal zelf kunnen doen om gezond te verouderen. Reginald Deschepper geeft een meer dan volledig overzicht gestaafd door meer dan 300 wetenschappelijke publicaties; een titanenwerk!
Is verouderen nog altijd niet aanzien als een ziekte en onze pogingen om dat te vertragen niet echt een prioriteit dan is ook de natuur onverschillig: ze ziet het nut er niet van in maar verzet zich er ook niet tegen.
Reginald Deschepper daarentegen blijft voortdurende herhalen in zijn werk dat we nu al het verouderingsproces kunnen beïnvloeden om zo talloze vervelende en op zich dodelijke ouderdomsziekten uit te stellen. Ouderdomsziekten die nog steeds door de medische wereld incluis de farmaceutische industrie als op zichzelf staande aandoeningen worden beschouwd en die ook als dusdanig behandeld worden. Het is alsof dat als je de ene ouderdomsziekte bestrijdt en de baas bent, er direct nadien een andere de kop opsteekt. Voorkomen dat ze vat op je krijgen moet prioritair zijn.
Dat je dus ook nu al veel kunt doen om je biologische klok te vertragen blijkt duidelijk uit dit werk. Weet ook dat er anderzijds grote wetenschappelijke doorbraken zijn om spectaculair te verjongen maar dat die nog in een experimenteel stadium zitten (zoals de studie in Nature waarbij men bij blinde muizen het netvlies kon verjongen waardoor ze weer konden zien; dit moet nu nog bij mensen en ook bij andere cellen getest worden).
Ik heb dit boek met heel veel aandacht gelezen en dat was voor mij als niet medisch onderlegde niet gemakkelijk. Geen ophefmakend dieet, geen wondermiddel of geen toverdrankje maar heel veel wetenschappelijk doordachte, grondig geteste en vooral heel bruikbare informatie voor artsen, therapeuten maar vooral voor eenieder die beter dan voorheen maar ook veel ouder wil worden.
Een laatste tip met een guitig knipoogje om gezond oud te worden: ‘Probeer niet de Darwin Award te winnen. Die prijs wordt postuum uitgereikt aan mensen die hebben ‘bijgedragen aan de menselijke evolutie’ door zichzelf op spectaculaire domme manier te laten verongelukken’.

Michel Ackaert
Reginald Deschepper
Michel Ackaert
Non-fictie
Michel Ackaert (1957) was cipier in de gevangenis van Brugge. Publiceerde reisverslagen, opiniestukken, recensies en een boek over menswaardige detentie ‘Seks in de gevangenis’.
_Michel Ackaert Recensent, reiziger, vrijwilliger en cultuurfanaat
Meer van Michel Ackaert

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies