Michel Vos en Maarten Akkerman
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 846 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

2 februari 2023 Get your shit together. In superconcrete stappen naar jouw ultieme leven.
In de inleiding legt Vos uit dat iedereen dromen, doelen of ambities heeft, maar bijna niemand maakt ze waar. Hij zal "in 42 superpraktische stappen" je helpen die dromen te realiseren. Hij vertelt over zichzelf en hoe hij ertoe gekomen is dit boek te schrijven. Hij raadt aan om een notitieboek bij te houden met pen en papier en niet een pc te gebruiken!
De ondertitel is veelbelovend: "naar jouw ultieme leven". Dat kan je  bereiken als je dit dik boek doorworstelt, oefeningen maakt, aan je fysieke fitness werkt, heel veel lijsten opstelt en aanpast.
Wij zijn apen met smartphones
Laten we beginnen, schrijft hij, met heldere doelen te stellen. Dat kan gaan van een leven zonder stress tot een gevulde bankrekening en van alles daartussenin.
Als je weet welk doel je wilt bereiken, dan maak je een roadmap, je volgt met de nodige discipline een goede workflow, je moet ook op tijd schrappen en prioriteiten stellen. Vos zal je hierbij helpen. Als dat gebeurd is, dan ben je op p. 183 van de 405 beland. Bovendien, zegt Vos, is het leven geen sprint, het is een marathon. Je moet dus bijvoorbeeld na vier weken de tijd nemen en stilstaan om op adem te komen. Wat je niet mag doen is uitstellen, je moet je weerstand overwinnen en je innerlijke aap temmen. Het is  heel belangrijk om de juiste mensen om je heen hebben. En tenslotte moet je bewegen, de juiste voeding kiezen, tot rust komen, mindfulness beoefenen en je ego temmen. Vos belooft dat als je zijn hulp volgt en doet wat het boek aanraadt, je de nodige stappen hebt gezet "naar jouw ultieme leven" en dat je "your shit together" hebt!
Roadmap, flow, shit, slicen, dicen, overruled
Niet alleen de titel is Engels, maar elke bladzijde bevat een keur aan Engelse woorden, die meestal een goed Nederlands equivalent hebben, maar niet zo "trendy" klinken. "Ruim uw stront op" is geen titel die de verkoop zou bevorderen. Het staat er anders wél.  Of de vertaling van "just fucking do it" zou iets zijn als "doe het gewoon, klootzak". Ik wil maar zeggen, de toon van dit zelfhulpboek is "white male (chauvinist) pig" om ook maar eens een hedendaagse Engelse uitdrukking te gebruiken. Op p. 326 treedt zowaar een vrouw op: hij gebruikt het voorbeeld van de onuitstaanbare inwonende schoonmoeder. Op p. 312 is het een "bikkelharde zakenvrouw" die geen goede mentor voor jou zou zijn. Tussen de vijf personen die voor hem een rolmodel waren, zit een vrouwelijke jiujitsu-lerares en even verder vermeldt hij Moeder Theresa: ook geen goed voorbeeld van een typische vrouw!
Er is verder zo goed als nergens een zij-woord te bespeuren. Iedereen is een hij, een held, een aap, een doorzetter, een vriend, een directeur en er is dikwijls sprake van vechtsporten. Maar kijk, op p.88 wordt toch vermeld "mannen én vrouwen".

Ter inspiratie geeft hij een reeks boeken, video's en podcasts en natuurlijk zijn eigen besloten LinkedIn XII Waves community.

Gerda Sterk
Michel Vos (Deventer) is een serialentrepreneur van o.a. NootroFit en de XII Waves Academy en werd bij het grote publiek bekend door Eindbazen, de best beluisterde podcast over persoonlijke ontwikkeling. Michel Vos schreef 'Get your shit together' met hulp van schrijver en onderzoeker Maarten Akkerman.
Michel Vos en Maarten Akkerman
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies