Pieter Boussemaere
Martine Messagie
Non-fictie
  • 4400 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

7 december 2018 Tien klimaatacties die werken
Pieter Boussemaere is docent geschiedenis en klimaat aan de Vives Hogeschool in Brugge. Hij vertrekt in dit boek van de naakte feiten.
Zoals voor velen van ons leek de klimaatopwarming voor Boussemaere aanvankelijk een abstracte dreiging, ver weg en onzichtbaar. De geboorte van zijn kinderen sloeg dit beeld voor hem definitief aan diggelen. Hij had geen hogere wiskunde nodig om uit te rekenen dat zijn jongste kind pas rond 2081 met pensioen zou gaan en volgens de gemiddelde levensverwachting het jaar 2098 zou halen.

Niet geheel onterecht vroeg hij zich af hoe zijn kinderen de 21ste eeuw zouden doorworstelen en hoe ze naar zijn generatie zouden kijken als die niet op tijd zou handelen.
De auteur wil de lezer dan ook de hoogdringendheid van actie aantonen en hem daartoe aanzetten door volgende vergelijking te schetsen: ’Je zit te picknicken in het park. Plotseling zie je een groep kinderen verdrinken in de vijver van het park. Maar je negeert het. Je eet en praat rustig verder alsof er niets aan de hand is. Je laat deze crisissituatie passief aan je voorbijgaan. Dat maakt je medeplichtig. Op deze houding word je later afgerekend.’
Volgens Boussemaere zijn de komende jaren cruciaal. Als we de gevolgen van de klimaatopwarming tegen het einde van deze eeuw onder controle willen houden, moet volgens hem de wereldwijde uitstoot in 2030 met bijna de helft gedaald zijn. Dat lukt alleen door het gebruik van steenkool, olie en gas zo snel mogelijk overboord te kieperen en de koolstofarme alternatieven te omarmen. Het goede nieuws is, zo meent hij, dat alles voorhanden is. Steenkool, olie en gas zijn technisch perfect vervangbaar en deze omslag zou de economie op middellange termijn alleen maar ten goede komen.
Voor mensen zoals ik die een absolute leek zijn als het over de klimaatopwarming gaat (al voel ik ze natuurlijk wel, ik schrijf deze recensie begin november bij 19 graden) is dit klimaatboek op zijn minst bijzonder. Het is geen lijst vol losse tips, het reikt je tien persoonlijke klimaatacties aan die je geloofwaardige oplossingen bieden zodat je eigen bijdrage tastbaar wordt. Alle argumenten worden ook wetenschappelijk onderbouwd, zonder dat de tekst daardoor loodzwaar wordt. De auteur gebruikt bovendien een heldere taal. De cartoons (van Lectrr) waren niet echt mijn ding, maar dat is tenslotte een detail.
"Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek biedt Boussemaere volgende acties: informeer jezelf, beïnvloed je omgeving, beïnvloed je overheid, kies de juiste elektriciteit, spring verstandig om met elektriciteit, kies de juiste motor, beperk vliegreizen, isoleer, kies de juiste verwarmingsbron en vermijd runds- en lamsvlees." Martine Messagie
‘De klimaatopwarming staat op het punt om onze menselijke beschaving op haar grondvesten te doen daveren. Als we nu niet opletten, botsen we in de loop van deze eeuw op een toxische cocktail van extreme droogtes, hongersnoden, ronddolende mensenmassa’s, pandemieën, ontwrichte staten en ineengestorte ecosystemen.’

Zware, maar ik vrees ook ware woorden van auteur Pieter Boussemaere die met dit boek tien concrete acties voorstelt die consumenten kunnen gebruiken om de klimaatopwarming te lijf te gaan.
Dit boek is geschikt voor mensen met goede bedoelingen die daaraan concreet vorm willen geven.

Een absolute aanrader.

Zie voor meer info ook https://10klimaatacties.be/

Pieter Boussemaere
Martine Messagie
Non-fictie
-
_Martine Messagie recensent
Meer van Martine Messagie

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies