Frits de Lange
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 827 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

27 februari 2023 Overweldigend leven met wat je niet in de hand hebt
Het boek is een filosofische verkenning op zoek naar een spirituele ethiek voorbij de illusie van het maakbare leven.
Belangrijke vraag is of het verlichtingsproject daarmee mislukt is. Voor de auteur wel, hij gaat er van uit dat we overweldigd worden door het leven en dat we ons leven niet kunnen onder controle brengen. Dus: er bestaat een filosofische erkenning van die overweldiging, m.a.w.: er bestaat wél zoiets als een god.
De overweldigende ervaring
De auteur leidt ons in het boek mee langs de theorieën van veel filosofen: Kant, Descartes, Nietzsche, Hobbes, Spinoza en dit is best aangenaam om te lezen. Ik dacht meteen aan een degelijke en persoonlijke interpretatie van veel moeilijke teksten. De worsteling van veel filosofen met het al dan niet bestaan van een god of een bovennatuurlijke kracht is zeer goed beschreven. Ook wordt de vraag gesteld wat met de wetenschap bij dit alles. Is het omdat de wetenschap geen antwoord geeft op alle vragen en heel wat vragen onbeantwoord laat, dat we er niets mee aan kunnen? De vraag blijft onbeantwoord en de passages en het verhaal van Job uit de bijbel geven een antwoord: het is wellicht niet belangrijk in onze zoektocht naar spirituele ethiek. De Franse filosoof Deleuze inspireert de auteur meer.
Stoïcijns leven?
De overweldigende werkelijkheid kan je oplossen met een stoïcijns leven. Je aanvaardt wat komt, stemt je er op af en met een esthetische techniek kan je telkens opnieuw de confrontatie aangaan. Alleen denkt de auteur dat deze levenshouding voor weinigen onder ons mogelijk is. Hij vindt een betere inspiratie bij de Duitse socioloog Hartman. Met Resonanz roept die op om in harmonie met de wereld te leven. Wij moeten een leven in resonantie ontwikkelen met de wereld en de natuur, in harmonie. Wij moeten niet alleen zingen, maar ook bewegen, dansen. Wij moeten vertrouwen hebben in de veerkracht van mensen om ons heen en telkens opnieuw de balans vinden met de omgeving, ook als die ons overweldigt.

Lieven Vanhoutte
Frits de Lange
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies