Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1974 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

8 juli 2019 Alternatieven voor ons dagelijks kostje
De moderne wetenschap kan en zal zeker een handje kunnen helpen om te kunnen blijven voorzien in de voedselbehoefte van de nog steeds toenemende wereldbevolking. Sommigen spreken over een echte voedselrevolutie die op til is – verschillende experts berichten er regelmatig over.
Welke trends komen op ons af?

Enkele uitschieters.
Kweekvlees of labovlees gemaakt uit stamcellen. De industriële vleesproductie kent zoveel milieunadelen en dierenleed, dat hiervoor zeker alternatieven moeten komen. Voorlopig is de productiekost voor kweekvlees nog hoog, maar dit zal zeker (en misschien sneller dan we denken) veranderen. Er is reeds veel consumentenonderzoek gedaan en men vermoedt dat het echt kan aanslaan. Verschillende producenten beweren stilaan klaar te zijn voor commerciële productie.
Gewassen geproduceerd op andere planeten. De verkenning van de ruimte en de exploratie van de mogelijkheden om op Mars te kunnen leven (Nasa, SpaceX – ruimtetransportbedrijf), drijven wetenschappers ertoe om de mogelijkheden te onderzoeken naar het kweken van gewassen op andere planeten. Voordeel: de ontwikkelde kennis kan terug meegenomen worden naar onze Aarde en hopelijk zorgen voor aangepaste kweektechnieken in gebieden die nu niet vruchtbaar zijn.
Kwallen! Deze organismen die we nu nog vooral associëren met akelige steken of vooral waarderen als een mooi schouwspel op ons beeldscherm, zouden propvol nutriënten zitten. De toename van het aantal kwallen door de stijgende temperatuur van onze zeeën en oceanen, maakt het waarschijnlijk dat we ons in de toekomst tegoed doen aan deze ongewervelden. Niet rauw, welteverstaan.
Ook het “klassieke vegetarisme” zal in stijgende lijn blijven gaan. De vele voedselschandalen, een beter bewustzijn over het geïmpliceerde dierenleed en de groei van vegetarische alternatieven, zijn hierbij de belangrijkste factoren.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond
_Sien Simoens educatief medewerker Humanistisch Verbond
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws