Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1519 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

23 januari 2020 Zeg het met water
Water drinken is gezond! Mensen hebben dagelijks gemiddeld 1,5 liter vochtinname nodig, en “gewoon water” is (naast thee en kruidendranken) een van de beste opties, omdat water geen suikers of chemische of andere toevoegingen bevat.
Bieren, frisdranken, fruitsappen, allerlei modieuze drankjes, ... zijn er uiteraard om van te genieten, maar kun je best niet te vaak nuttigen.

In de westerse wereld zijn we ook vaak echt verwend met allerlei soorten flessenwater en mineraalwater – parelend, bruisend, … - en daarbovenop komt de trend van allerhande waters met toegevoegde smaakjes (munt, framboos, citroen,…). Dergelijke producten zijn verkrijgbaar in allerhande PET- en plastic flessen, of blikjes, in alle formaten.

Goed voor het milieu? Zeer twijfelachtig. En het transport van flessenwater is op zich al milieuonvriendelijk.
Als je uit eten gaat, is het echter perfect normaal en aanvaardbaar om kraantjeswater te vragen. In sommige restaurants is het gebruikelijk dat er een karaf water op tafel wordt gezet, maar zowel uitbaters als klanten zijn soms terughoudend. Indien er niet spontaan water is aangeboden, durven klanten er meestal niet naar vragen, en uitbaters zullen natuurlijk denken aan hun winstmarges.

Op vakantie vinden mensen het dikwijls wel leuk en “normaal” dat er water op tafel staat - alsof het een soort ´exotische´ gewoonte betreft? Maar erger is: er circuleren ook veel onwaarheden over ons “leidingwater”. Het zou niet echt proper zijn, het water is te kalkhoudend en ´hard´, ernaar vragen in etablissementen is onwettig.
De Hoge Gezondheidsraad probeerde het beschikbaar stellen van kraanwater te verplichten, maar de horecasector reageerde daar zeer gemengd op, en wilde zélf de keuze behouden.

Organisaties zoals Free Tap Water willen de taboes doorbreken en de praktijk van kraantjeswater op restaurants meer ingang doen vinden. Uiteraard kiezen uitbaters zelf of ze meedoen, want er is altijd een kost aan verbonden (waterverbruik, afwas,…).

Er is een app waarmee je kan zien waar men meedoet met het initiatief – het gaat al om zo´n 500 restaurants. Sommige ketens sprongen ook al op de kar.
Denk er dus aan: (kraan)water blijft de perfecte dorstlesser, en het ondersteunt de natuurlijke reinigingsprocessen in het lichaam. Het is bovendien goedkoop en (bijna) overal verkrijgbaar.

Wil je graag water met een speciaal smaakje? Je kan dit perfect zelf maken door even wat verse fruitstukjes of kruiden te laten weken in het kraantjeswater, al dan niet met ijsblokjes bij. Lekker en “guiltfree”.

Free Tap Water In Belgian Restaurants is ook actief op sociale media.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws