Het Vrije Woord
Geschreven door Karel Van Dinter
  • 1917 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

23 maart 2021 Feministe Nawal el-Saadawi is overleden
In Egypte is de schrijfster, gynaecologe en moslimfeministe Nawal el-Saadawi overleden. Ze was 89. El-Saadawi werd in de Arabische wereld en ver daarbuiten bekend door haar strijd voor vrouwenrechten en tegen vrouwenbesnijdenis. Als activiste ging ze de confrontatie met de conservatieve religieuze milieus en het regime in haar eigen land niet uit de weg.
Nawal el-Saadawi (1931 -- 2021) schreef toneelstukken en werken over religieus opgelegde plichten en geweld tegen vrouwen. Zelf onderging ze op 6-jarige leeftijd de infibulatie, een praktijk die ze wereldwijd bleef bestrijden als ‘genitale en psychische verminking die de eerbaarheid van vrouwen vermindert en in strijd is met de islamitische leer’.

El-Saadawi studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Caïro. Ze bracht het tot Directeur Openbare Gezondheid op het Ministerie van Gezondheid, maar werd onder het regime van president Anwar al-Sadat in 1972 ontslagen vanwege haar politieke activiteiten en haar boek Women and Sex.
In 1980 stichtte el-Saadawi een feministische pressiegroep in Egypte en klaagde misstanden aan zoals moslimfundamentalisme, vrouwenbesnijdenis, prostitutie, het islamitisch huwelijk en echtscheiding.

Sinds 1982 kreeg Nawal el-Saadawi doodsbedreigingen van islamistische fundamentalisten. In 1991 verliet ze Egypte en ging naar de VS, maar keerde in 1996 terug om haar politiek activisme verder te zetten. In 2005 wou ze zich kandidaat stellen voor de eerste vrije presidentiële verkiezingen, maar trok zich terug vanwege de zware voorwaarden die door de overheid gesteld werden.
In 2011 was ze enthousiast over het protest tegen het regime van president Moebarak die het begin van de Arabische Lente in Egypte inluidde. In 2013 steunde el-Saadawi de staatsgreep van generaal Abdul Fattah al-Sisi tegen toenmalig president en leider van de moslimbroederschap Muhammed al-Mursi.

El-Saadawi was atheïste. In 2007 ontving ze eredoctoraten van de VUB en de ULB. Terwijl ze die in Brussel in ontvangst nam, werden over haar een fatwa wegens geloofsafval en de doodstraf uitgesproken omwille van een toneelstuk dat in Egypte verboden werd. Daarin stelt God zoveel contradicties vast in de Koran en de Bijbel dat hij bij de duivel te rade gaat om af te treden.
Meer lezen over Nawal el-Saadawi?

Enkele stukjes uit ‘Van Plato tot Pinxten’; gesprek met Lieve Thienpont over Nawal el-Saadawi´s ‘Reis naar India’ (1992).

Lees een korte recensie van `Van Plato tot Pinxten´ (auteur Karel Van Dinter) op onze Boekenpagina´s Kritisch Lezen.
Het Vrije Woord
Moraalfilosoof
_Karel Van Dinter Moraalfilosoof
Meer van Karel Van Dinter

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws