Geschreven door Sien Simoens
  • 1470 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

10 juni 2021 Cultuurtip: expo Museum Dr. Guislain (Gent) “Psychisch welzijn vroeger en vandaag”
Nog tot eind 2022 (!) kan je als bezoeker terecht in het Museum Dr. Guislain in Gent – het oudste ´gesticht´ in ons land - voor een collectietentoonstelling Op losse schroeven - Over zenuwpezen, zwartkijkers en zielenknijpers.
Deze expo handelt over de geschiedenis en actualiteit rond psychiatrie. Want psychiatrie is natuurlijk van alle tijden. En onze visie en de medische evaluatie van normaliteit en abnormaliteit, is steeds in beweging. De plaats van de ´abnormalen´, de labels en classificaties, de publieke en politieke aandacht voor waanzin, hysterie,… is doorheen de tijd steeds aan verandering onderhevig.

“Waanzin ontregelt, slaat ons uit ons lood en neemt onze houvast weg. Het brengt ons bij de grens van het normale. Maar waar eindigt de norm en begint de chaos? En wie bepaalt waar die grens ligt?”

In deze coronatijden is gebleken hoe kwetsbaar mensen zijn, en hoe het psychisch welzijn in cumulatieve stress-situaties onder druk komt te staan bij grote groepen in de bevolking. Psychische problemen zijn dus zeker geen zaak van enkel de psychisch “zwakkeren” of patiënten. Aan de andere kant biedt net kunst voor sommigen een uitlaatklep om mentaal gezond (of minstens in een breekbare balans) te blijven.
_Expo als thematische collectiepresentatie
De expo is opgevat vanuit een thematische aanpak en geen chronologisch-evolutionaire. Waar men vroeger misschien dacht dat door evolutie abnormaliteit en waanzin wel “vanzelf” zouden verdwijnen (medische behandelingen,…), weten we nu dat deze steeds onderdeel zullen zijn van de mensheid (wat ook vragen oproept rond de zinvolheid van het stigmatiseren van ´psychisch zieken´ - ook wetende dat in België heel wat zieken geïnterneerd worden bij de gedetineerden, in de gevangenis; dus “opgesloten”).

In vijf thema’s ontleedt de expo ‘dat andere’, dat tegelijk verstoort en fascineert.
Die thema´s zijn: architectuur, macht & onmacht, classificatie, lichaam & geest en verbeelding. Welke kunstenaars zijn actief rond psychiatrie? Welke expressie vind je in de psychiatrie?
persbeeld Collectietentoonstelling
‘Abnormaal’ gedrag werd lange tijd weggeborgen in imposante gestichten, vandaag reikt psychische zorg voorbij die muren. Projecten zoals “Te gek” proberen taboes te doorbreken en te sensibiliseren bij de brede bevolking.

De tentoonstelling verhaalt ook de evolutie en invloed van machtsrelaties in de psychiatrie en probeert vat te krijgen op de vele labels die zowel hulp als hindernis zijn. Zijn geest en lichaam werkelijk twee aparte entiteiten? En hoe kan de verbeelding inzicht brengen en het onzegbare onthullen?
Een boeiende tentoonstelling met unieke stukken, anekdotes en verborgen getuigenissen, naast de grote theorieën.

Je kan ook de vaste collectie bekijken, met “outsiderkunst” (van maatschappelijk “marginalen”, psychiatrische patiënten, individuele creatieve geesten,…) naast de medische collectie.
_Praktische info
Adres van de expo: Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43 B

Het museum is open van 9-17u, zaterdag en zondag van 13-17u.
Tarieven 10/8/3/1€ (resp. korting, -26j., -19j.). Gratis voor -13-jarigen.

Info en reservatie (met tijdssloten van 1u) voor individuele bezoekers of groepen.

In de museumshop kun je de catalogus Op losse schroeven aankopen. U kan ook (opnieuw) terecht in het museumcafé!

(Bron: website Museum Dr. Guislain en het www)
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws