Geschreven door Mario Van Essche
  • 2702 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

8 augustus 2022 Adieu aan Caroline Pauwels en Paul de Knop – ererectoren en humanisten
Het Humanistisch Verbond verliest twee vrienden met het overlijden van de ererectoren Paul De Knop (1954-2022) en Caroline Pauwels (1964-2022).
Paul De Knop hielp de Vrije Universiteit Brussel af van haar minderwaardigheidscomplex. 'Optimism is a moral duty’, zei hij. Hij bouwde als rector aan een sterke organisatie, zorgde dat het noodzakelijke vastgoed daarvoor ter beschikking kwam en tilde de universiteit organisatorisch op een hoger niveau. Het is alsof hij een synthese maakte van wat gedurende decennia opgebouwd was.
Caroline Pauwels gaf aan de VUB de nodige uitstraling. 'Radicaal humanistisch. Radicaal stedelijk. Radicaal mild’. Met het radicale humanisme zaten we op een zelfde lijn. Geen radicaliteit om ons af te zetten tegen andere overtuigingen, maar wel radicaal medemenselijk. Caroline zei mij dat ze het belangrijk vond dat ik steeds benadrukte dat wij, als vrijzinnig humanisten, geen bekeringsplicht hebben en dat het ook goed is andere overtuigingen te hebben. Dat was haar radicale mildheid. Ik vermoed dat net die karaktertrek van Caroline zoveel sympathie genereert vandaag. Terecht. 'Forgiveness is the key to action and freedom’ (Hannah Arendt). Caroline kon die militante mildheid als geen ander in de praktijk brengen en iedereen die haar gekend heeft, kan hiervan getuigen.
Nu en dan had het Humanistisch Verbond het voorrecht met haar samen te werken. Zo onder meer bij de uitgave van het essay in boekvorm Verlichting als levenskunst (Humanistisch verbond en ASP, 2018) n.a.v. de Karel Poma-lezing. Het was ons een genoegen
Eigenlijk vormden Paul en Caroline een perfect team om de VUB te brengen waar ze vandaag staat.
In 2017 kende het Humanistisch Verbond aan de VUB (gedeeld met ererector Sylvain Loccufier) de Prijs Vrijzinnig Humanisme toe. Een belangrijke waardering van de vrijzinnig-humanistische gemeenschap. Rector Caroline Pauwels nam deze in ontvangst. Dat was tegelijk een waardering voor het werk dat Caroline en Paul hadden gedaan en het resultaat dat ze ermee hebben bereikt.
Geen van beiden heeft alleen voor zichzelf geleefd. Beiden hadden die humanistische drang om de wereld ook voor anderen beter te maken.
Paul De Knop richtte na gediagnosticeerd te zijn met een melanoom het VUB-UZB Fonds Paul de Knop Fonds voor Immuuntherapie op voor de bestrijding van kanker.
Caroline Pauwels richtte tijdens de coronacrisis het Caroline Pauwels Noodfonds op, voor studenten in materiële, financiële, sociale en psychologische nood. Het blijft studenten die het nodig hebben ondersteunen.
We kunnen hen niet beter steunen dan een bijdrage te leveren aan hun beider fondsen:

- Paul De Knop Fonds: rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding ‘GIFT FO2 Paul De Knop’ (of via de website: https://www.vub.be/foundation/fondsen/vub-uzb-paul-de-knop-fonds#vub-uzb-paul-de-knop-fonds).

- Caroline Pauwels Fonds: rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding ‘GIFT FO7 Caroline Pauwels’ (of via de website: https://www.vub.be/caroline-pauwels-noodfonds#over-vub-caroline-pauwels-noodfonds).
Ik wens namens de vrijzinnig-humanistische gemeenschap aan de vrienden en familie van Paul en Caroline veel sterkte. Ook wij zullen ons best doen om hun boodschap in de praktijk te blijven brengen.
Foto: © Jean Cosyn
Foto © Jean Cosyn 
_Mario Van Essche Voorzitter Humanistisch Verbond
Meer van Mario Van Essche

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws