Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1953 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

22 januari 2019 “Zero Wasten” – enkele tips
Hoe kun je in je dagelijkse leven aan afvalreductie doen? – in hedendaagse termen hoe draag je bij tot de Zero waste trend? Niet moeilijk! Het verschil maken, zit in kleine dagdagelijkse producten en gewoonten.
Enkele basistips: koop geen wegwerpmaterialen (bijvoorbeeld voor poetsproducten, keukenmaterialen,…) en oververpakte items – ook niet “omdat het handig is” en al zeker niet indien indien plastics de hoofdverpakking uitmaken.

Houd je ook aan je aankooplijstje! En neem steeds een leuke eigen herbruikbare winkeltas mee.
Ook in de badkamer dwalen vaak tal van potjes, tubes en productjes rond die je nauwelijks gebruikt. Het is veel leuker om zelf eens zeep of douchegel te maken of om enkel te kopen wat je werkelijk gebruikt - liefst natuurlijke producten uiteraard.
Opdagen met tupperware doosjes bij het boodschappen doen, is misschien nu nog voor durvers, maar hier wordt in de toekomst vast niet meer van opgekeken. En je zal steeds vaker terecht kunnen in verpakkingsvrije winkels.
Zero wasten is eigenlijk ook steeds bekijken wat je écht nodig hebt en gebruikt, tegenover wat je enkel koopt omdat het goedkoop is, uit gewoonte, of omdat er reclame wordt voor gemaakt,… Het is leren “anders” naar je gedrag en naar producten kijken en de keuze maken om te investeren en zélf creatief te durven zijn: meer DIY, zelf koken en minder industriële voeding en voorverpakte klaargemaakte maaltijden, kiezen voor hout als materiaal (FSC!) en wasbare producten,…
Je vereenvoudigt je leven erdoor, bespaart, ontdekt je eigen creativiteit en leert bij.

Bovendien doe je via dit alles met een goed geweten en gerust hart ook veel goeds voor dier, mens en milieu.

Voordelen genoeg!
Tips: check de organisatie Zero waste Belgie
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond
_Sien Simoens educatief medewerker Humanistisch Verbond
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws