Alain de Botton
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 220 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

2 juni 2023 Goed genoeg ouderschap
Alain de Botton is een filosoof die van aanpakken weet, ook commercieel. Met zijn boeken vul je een groot deel van je boekenkast en heel wat thema’s zijn meteen aanwezig. En wil je een cursus volgen? Ook daarvoor kan je bij The School of Life terecht. Weliswaar tegen betaling.
Ik was benieuwd of dit boek het niveau van een infoavond voor bezorgde ouders zou overstijgen. Ja, dus.
Het verbinden van dagelijkse vraagtekens van ouders in het opvoedingsproces met een nieuwe aanpak en methode brengt verrassende inzichten mee. Aan te bevelen.
Een paar tips
Een paar tips wil ik de lezer niet onthouden. Als je je letterlijk op de hoogte van een kind plaatst, lukt een evenwaardige dialoog makkelijker. Empathie en gelijkwaardige communicatie hebben natuurlijk ook iets met lichaamshouding te maken. Iemand of een kind vanuit de hoogte bekijken schept afstand, maar daar denken we niet altijd aan. Het helpt om begrip te hebben wanneer een kind boos is. Een kind hoeft echt niet te voldoen aan het beeld dat de reclame ons voorschotelt: altijd huppelend en blij. Er kan best plaats zijn voor verdriet, de rol van troosten is ook voor vaders weggelegd. Vaders moeten zich actiever met de communicatie en de opvoeding van hun kinderen bezighouden.
Kunst
Kunstbeleving heeft een vaste plaats in de praktische en dagelijkse filosofie van Alain de Botton. Maar wist je dat JF Kennedy in zijn werkruimte tekeningen van zijn kinderen ophing? De Botton houdt een pleidooi voor openheid, creativiteit en eerlijkheid in de opvoeding, met een ruime plaats voor de rol van kunst. Om zijn standpunt te verduidelijken gebruikt hij weinig data uit de psychologie of de sociologie. Dit betekent niet dat hij de resultaten van onderzoek buiten beschouwing laat. Zonder drammerig te worden, komen ze aan bod.
Ben ik goed bezig?
Ouders die zich af vragen of ze het wel goed aanpakken krijgen geruststellende antwoorden. Betrokkenheid is belangrijk. En soms is dat een opluchting als je tieners koken door de opspelende hormonen.

Lieven Vanhoutte
Alain de Botton
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies