Eva Kestemont
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 425 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

7 oktober 2023 Verbeterd recept. Waarom je te veel ultra bewerkt voedsel eet en hoe dat anders kan.
Als je de lezing zou beperken tot de ondertitel, heb je de voornaamste boodschap mee, maar er is méér!
Als ik in de supermarkt een product koop, bekijk ik gewoonlijk de lijst van ingrediënten, maar wat ik in dit boek las, deed me grote ogen trekken: zowat alles is bewerkt, ja, zelfs melk! De NOVA-classificatie waarmee het boek begint, maakt het verschil duidelijk. Groep 1 omvat de producten die (minimaal) bewerkt zijn, zoals (diepgevroren) groenten en fruit. Groep 2 bevat producten die terug te leiden zijn tot 1 voedingsmiddel, b.v. honing. Groep 3 bevat b.v. brood, maar dit boek gaat over groep 4: de UBV: het Ultra Bewerkt Voedsel. Daarin vinden we niet alleen frisdranken, maar ook kant-en-klare hummus en margarine. In deze groep zijn verse ingrediënten nagenoeg niet aanwezig, maar wel een hoop toevoegingen zoals E-nummers.
Experiment
Eva is een Vlaamse journaliste die samen met 9 collega's een maand lang geen enkel fabrieksproduct at. In een online Knack-dossier valt daarover veel te lezen en op de voorstelling van haar boek vertelde ze erover. Het veranderde haar kijk op gezonde voeding drastisch en dat is wat we in dit boek vinden: wat is goede voeding en kunnen we nog zonder UBV? Denk niet dat het saaie lectuur wordt. Kestemont neemt ons mee op haar bezoek aan een fabriek waar citroenzuur gemaakt wordt en maakt duidelijk dat het woord "citroen" zeer misleidend is. Ze maakt er een meeslepende ervaring van, doorspekt met humoristische accenten. Dat doet ze ook als ze experten ondervraagt.
Waarom is UBV alomtegenwoordig?
Eva kan u dat beter uitleggen dan ik, maar een paar punten springen eruit die niet ver verwijderd zijn van de wens van de klanten, een argument waar de voedselfabrikanten trouwens graag mee schermen.
Het voedsel moet zo lang mogelijk vers blijven. Het moet gebruiksklaar zijn, zodat het de consument werk bespaart en het moet betaalbaar blijven. Als dat allemaal duidelijk is, bespreekt ze hoe de fabrieken voldoen aan die voorwaarden en als de producenten daarmee klaar zijn, is er nauwelijks gezond eten over! Het kant-en-klare voedsel bevat te veel vetten, te veel suiker, te veel zout, te veel E-nummers. Dat gegeven verbergen ze vervolgens achter reclame, achter een mooie verpakking, achter goed klinkende slogans zoals "zonder suiker", achter aanbiedingen zoals "betaal 1 in plaats van 2", kortom achter een façade van mythes en bedrog.
Gevolgen
De gevolgen van UBV zijn nog omvattender dan we denken, zo maakt de auteur duidelijk. Er is de enorme plastic vervuiling, de voedselverspilling, de teloorgang van de agrarische biodiversiteit, de toename van overgewicht en welvaartsziekten.
Het boek is nochtans niet bedoeld om de lezer(es) met schuldgevoelens te overladen. Dit boek maakt ons bewust van een situatie die we kennen, maar gemakkelijk negeren. Ze duwt ons met de neus op de feiten: UBV is overal en het is ongezond! Vooral in het derde hoofdstuk geeft ze raad, maar zonder opgeheven vingertje. Ze maakt duidelijk dat we meer tijd kwijt zijn als we gezond koken, maar lichaam en geest zullen ons dankbaar zijn. Ze deelt een aantal recepten: we moeten creatiever worden en onze eigen notenpasta of hummus maken en och ja, dat ene pakje chips mag af en toe.
Aangename lectuur, ook voor diëtisten
Al staan er een hoop onheilspellende boodschappen in, het boek geeft moed en dat komt ook door de frisse lay-out. De recepten zijn "handgeschreven", er worden gekleurde bladzijden gebruikt, af en toe wordt er een artikel ingelast, zoals "Welvaartsziekten?". Toch is het vooral de vlotte stijl waarmee ze de lezer(es) meeneemt op haar ontdekkingstocht. Haar boodschap is duidelijk: het wordt tijd dat dit onderwerp bespreekbaar wordt en dat er maatregelen getroffen worden.

Gerda Sterk
Eva Kestemont
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies