Sarah Thompson
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
  • 376 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 oktober 2023 What would Wednesday Do? Omarm je inner Wednesday en wees onbeschaamd jezelf.
Sarah Thompson geeft tips aan jongeren hoe ze hun leven kunnen leiden volgens de Wednesday way. Het boekje bestaat uit acht levensthema’s zoals familie, vrienden, thuis, stijl, muziek, werk, creativiteit en liefde.
Thompson start met een aantal vragen zoals: “Heb je ooit het gevoel dat je anderen altijd vooropstelt? Zet je je eigen behoeften weleens aan de kant zodat je de andere tevreden kunt houden? Of ben je misschien bang om voor jezelf op te komen omdat je niet graag als de boosdoener gezien wilt worden?” Eerst geeft ze nog enkele karakterkenmerken van het icoon Wednesday Addams weer en daarna legt ze de zeven leefregels van de Wednesday way uit. Hierbij geeft ze de lezers de raad om de zeven leefregels een week uit te proberen, waarbij ze er zeker van is dat de lezer de volgende week woensdag alleen nog voor zichzelf leeft.
In elk hoofdstukje vertelt Sarah Thompson wat meer over het leven van Wednesday en haar gedrag. In het deeltje Familie lees je dat haar ouders al jarenlang getrouwd en nog steeds verliefd zijn op elkaar en hoe Wednesdays liefde voor haar familieleden onvoorwaardelijk is.
In Vrienden ontdek je dat ze een sterk gevoel voor loyaliteit en rechtvaardigheid bezit en een afkeer heeft voor oppervlakkige beleefdheid en nutteloze vriendelijkheid. Ze is koppig en assertief en ze geeft duidelijk haar grenzen aan.
In het levensthema Thuis beschrijft de auteur hoe Wednesday een grote waardering ontwikkelde voor boeken (haar ouders hadden het altijd druk en dus had ze alle tijd om dingen te ontdekken). Ze heeft geleerd om in een huis overwoekerd met spinrag toch een persoonlijke ruimte te maken die ze sfeervol kan verlichten. Ze ziet haar kamer en haar kleren als een verlengstuk van haar persoonlijkheid.
Bij de levensthema’s Werk, Muziek, Creativiteit verklaart Sarah Thompson hoe Wednesday haar gevoelens kan uiten door middel van schrijven en muziek maken en hoe ze elke kans neemt die haar kan helpen om meer focus en zelfdiscipline te ontwikkelen. Doordat Wednesday een introverte persoonlijkheid is, heeft ze veel tijd om na te denken en ze vindt het ook fijner om alleen te werken of dingen te creëren.
In het laatste thema Liefde geeft de auteur de belangrijkste boodschap van Wednesday mee, namelijk dat ze zichzelf niet verloochent om een relatie gaande te houden. “Waarom zou je je anders voordoen voor een relatie? Wednesday belangrijkste relatie is immers die met haarzelf.”
Op het einde van elk hoofdstukje krijgt de lezer een tip of een opdracht voorgeschoteld om zichzelf of zijn familie beter te leren kennen, maar ook hoe de jongere beter voor zichzelf kan zorgen door om te gaan met mensen die je steunen, hoe je een eigen plekje voor jezelf kan maken, enzovoorts.
Die tips en opdrachten geven het boekje een meerwaarde.
In het boekje vindt de lezer ook twee kleine stickertjes met de vraag: “What Would Wednesday Do?” De stickertjes kunnen een hulpmiddel zijn als de lezer een probleem, een vraag of een dilemma heeft en hierdoor herinnerd wordt aan het gedrag van Wednesday. Hoe zou zij in die situatie reageren. Dit is ook een leuke toevoeging aan het boekje.
Dat kan echter niet gezegd worden van de 26 quotes (een quote per blad) van Amerikaanse beroemdheden her en der verspreid in dit boekje van 128 bladzijden. De uitspraken van Amerikaanse acteurs of beroemdheden komen vooral uit interviews of uit één van de vele verfilmingen.
Aan de zwart-wit lay-out had wat meer aandacht besteed mogen worden. De tips en opdrachten op het einde van elk hoofdstukje staan wel in mooi gecentreerde kadertjes op de pagina maar de andere tekstpagina’s worden afwisselend versierd met een of meerdere dezelfde R.I.P. grafstenen, een vleermuisje of een takje (in verschillende vormen) en een paar spinnenwebben.
Op het einde van het boekje zijn er nog een aantal invulpagina’s waarbij de jongere – “zeven dingen die je vreugde brengen, zeven dingen die je wilt leren, zeven dingen die je waardeert in relatie en zeven manieren waarop je de liefde kan overbrengen” – kan invullen.
Het boekje bevat ook een uitgebreide bronverwijzing in verband met de quotes en een alinea over het ontstaan van The Addams Family.
Ondanks de goede bedoelingen van de schrijfster, vind ik dit boekje eerder een melkkoe. De toevoeging van de grote hoeveelheid quotes maken het boekje te commercieel en de nadruk wordt meer gelegd op de quotes dan op de werkelijke bedoeling van de schrijfster om de minder assertieve of onzekere jongeren de tools te geven om hun eigen leven te leren leiden.

Isabella Vanremoortele
Sarah Thompson
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
Recensent Humanistisch Verbond
_Isabella Vanremoortele - Recensent
Meer van Isabella Vanremoortele

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies