Eva Rovers
Fons Mariën
Non-fictie
  • 2189 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

17 maart 2020 De rebelse held
Auteur Eva Rovers is kunsthistorica en auteur van twee biografieën. Met ‘De rebelse held’ schreef ze een intrigerend non-fictieboek in de vorm van brieven aan Richard Buckminster Fuller (1895-1983), een Amerikaanse uitvinder, architect, ontwerper en futuroloog.
Het is goed dat het stof van de vergetelheid van deze intrigerende figuur wordt weggeblazen.

Uitgangspunt van dit boek is dat Eva Rovers in het universiteitsmuseum van Groningen een tentoonstelling probeert te puren uit de talrijke curieuze objecten die er zich bevinden: embryo’s en dieren op sterk water, opgezette vogels, een ijzeren long uit de jaren ’40… Mijmeringen hierover brengen haar telkens naar aanknopingspunten met het rijke leven en werk van Buckminster Fuller, die ze in brieven aanschrijft met “Beste Bucky”…
Doorheen de lectuur van deze brieven maken we als lezer vooral kennis met het werk van Buckminster Fuller. Hij ontwierp vliegende auto’s, een zelfvoorzienend huis, de geodetische koepel (die op verschillende plaatsen gerealiseerd werd) en keek vooruit naar een toekomst waarin burgers zouden verbonden zijn via een video-encyclopedie (een soort vooruitblik op het huidige wereldwijde web).
Als uitvinder en futuroloog was hij ook de auteur van talrijke boeken. In 1969 publiceerde hij ‘Operating Manual for Spaceship Earth’, vertaald als ‘Ruimteschip aarde’, een boek dat Eva Rovers in haar jeugd las.
Hierin ontwikkelde Fuller een ecologische visie op de planeet waarop wij leven en ontwikkelde hij reeds de gedachte dat er op een eindige planeet geen oneindige hulpbronnen (kolen, olie…) zijn. Voor Fuller zijn wij allemaal wereldburgers die eenzelfde belang hebben: de aarde in goede staat houden. Daarmee liep hij vooruit op het ecologische denken en is hij dus eigenlijk nog brandend actueel.
Eva Rovers wijdt heel wat boeiende bladzijden aan deze intrigerende man, die niet in de vergetelheid mag verdwijnen. Dat is alvast een grote verdienste van dit boek.
Eva Rovers
Fons Mariën
Non-fictie
Fons Mariën is auteur van 'Ik ben geen witte man. Over racisme en woke-activisme', uitgave in de reeks Kwintessens-cahiers.
_Fons Mariën Auteur
Meer van Fons Mariën

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies