Arie Boomsma
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1610 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

2 februari 2021 Volhard. Geduldig bouwen aan gezonde doelen
Dit boek is al aan de tweede druk toe. Veel mensen met als doel ”gezondheid” vonden het dus nodig om hun manier van leven bij te schaven.
_Gezondheid
Om gezond te zijn en vooral te blijven moet je letten op je eetgewoonten en in beweging blijven. Bovendien is geestelijke gezondheid erg belangrijk voor de lichamelijke gezondheid. Boomsma wil je met dit boek helpen een goed doel te stellen, het juiste pad te bewandelen en vooral hoe te volharden in de goede voornemens.

Natuurlijk zou ik pas écht goed kunnen oordelen over de waarde van zijn raadgevingen, als ik het boek eerst een aantal maanden zou gebruiken. Ik ga dus af op mijn oordeelkundig vermogen.

Het boek lijkt niet echt geschreven voor de 65+ leeftijd. Oké, iedereen kan profijt trekken uit raadgevingen voor afslanken en bewegen, maar ik zie de 70-jarige niet direct “Klim zo nu en dan eens in een boom” (p.131) opvolgen. Vooral het hoofdstuk over trainen lijkt voor een jong publiek geschikt, hoe thuis in beweging blijven is dan weer voor iedereen.
_Doel, Discipline, Ritme
Stap 1 is weten wát je precies wil volhouden: welk doel is het waard om na te streven? Dat kan zijn “ik wil meer sporten”, maar evengoed “ik wil gezonder eten”. Daarbij, zegt hij, moet je beseffen waarom je precies dat doel wil bereiken, want er zit soms meer achter en het helpt je volharden als je je daarvan bewust bent. Dan komt het woord “discipline” op de proppen en hoe dat kan helpen bij “doorzetten als het makkelijker is om af te haken”.

Het hoofdstuk “Ritme” is minder eigenaardig dan het op het eerste zicht lijkt, want iets volhouden is dikwijls een kwestie van (saaie) herhaling. Ritme helpt (goede) gewoontes te creëren.
_Slaap, koude douche, agenda
Een lang deel wordt gewijd aan slaap en waarom voldoende slaap zo belangrijk is voor de gezondheid. Hij raadt aan om de dag fris te beginnen met bewust genieten van de ochtendzon. In de winter op een appartement is dat moeilijk, maar het blijft een mooi idee. Grappig is zijn raad om te kiezen voor een prettige melodie om bij wakker te worden, iets met kwinkelerende vogels, bijvoorbeeld. Of je best een koude douche neemt om het immuunsysteem te bevorderen is wetenschappelijk nog niet afdoende bewezen, maar je wordt er zeker klaar wakker van! Op p.81 vat hij de ideale ochtendroutine samen en die begint met “om zes uur opstaan”. Hij heeft het regelmatig over “afvalstoffen afdrijven” en “het lichaam reinigen”. De lezer(es) besluit zelf of zij/hij daarin gelooft, maar het klinkt goed.

Wil je iets volhouden, dan zal je een agenda moeten aanleggen en zeker beslissen of je je leven door e-mails en smartphone laat beheersen.
_Voeding
De nadruk moet liggen op groente en fruit, maar dat had je misschien al verwacht. De auteur is niet tegen het nemen van extra vitamines, maar geeft toe dat een gevarieerde voeding meestal het nodige bevat. Niet verwonderlijk raadt hij aan om veel water te drinken. Wie traint zou drie liter moeten drinken en liefst met grote glazen tegelijk “omdat het vocht tot in de huid en de spieren komt”. Ik voel me niet bevoegd om de juistheid van die stelling te beoordelen, maar weet dat er twijfel is over “heel veel water” drinken.
_Training
Je hoeft niet naar de gym om te bewegen. Als je de trap zou nemen in plaats van de lift, ben je al goed bezig. Zelfs de supermarkt biedt kansen op méér beweging dan je zou denken. Als het gaat om push-ups en squat thrusts spreekt hij eerder de jonge lezers aan. Omdat hij dit boek schreef in de COVID-19 pandemie, geeft hij raad over wat iedereen thuis kan doen.
_Hoofd, tegenslag, optimisme
Boomsma gaat in dit hoofdstuk over de noodzaak om je geest gezond te houden: los een ruzie op voor je gaat slapen, wees ordelijk, koop een goede bezem, los kruiswoordpuzzels op, leer golfen, neem een kat, mediteer, enz.

Tegenslagen beïnvloeden ons en dwarsbomen onze plannen, dus wijdt hij ook daaraan een hoofdstuk.

Het laatste hoofdstuk behandelt positief denken. Dankbaarheid voor wat je hebt, kan helpen om je goed en energiek te voelen.
De inspirerende raad van Boomsma wortelt dikwijls in gewoon gezond verstand, maar dit is beslist een nuttig boek omdat we allemaal weten hoe moeilijk het is om te volharden. Je kan een keuze maken uit de tips.

Boomsma illustreert graag met prettig geschreven voorbeelden, dikwijls uit eigen leven of die van zijn familie. Elk hoofdstuk wordt ingeleid en soms ook onderbroken door een citaat van bekende personen en afgesloten met aanbevolen boeken, podcasts, documentaires.
Arie Boomsma
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies