Julien De Wit en Koen Metsu
Michel Ackaert
Non-fictie
  • 1751 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

14 juli 2021 Ontwapend, de ongelijke strijd
‘De eerste dode in elke oorlog is het gezond verstand’ en ‘Never waste a good crisis’. Het zijn twee quotes in dit boek die blijven nazinderen.
Ieder werk met als onderwerp terrorisme dat ik de laatste jaren recenseer, is meestal een pijnlijke herinnering aan 22 maart 2016 toen ik zelf, gelukkig in de aankomsthal, de gevolgen van dit blind geweld meemaakte. Werkzaam in een gevangenis waar zo nu en dan de daders van dit soort vuile oorlog opgesloten werden, maakt dit mijn interesse dus nog groter.

‘Ontwapend’ is een samenwerking tussen Koen Metsu, burgemeester van Edegem, N-VA-volksvertegenwoordiger en student rechten Julien De Wit. Koen Metsu is heel nauw betrokken bij het onderwerp. Hij is als veiligheidsexpert lid van de commissie Binnenlandse Zaken en dus goed geïnformeerd. Hij wil ons een duidelijk overzicht geven van de historiek, de oorzaken, de pijnpunten, de problemen, de fouten. Maar hij wil vooral ook oplossingen aanreiken.
Het is ook duidelijk het werk van een politicus, een N-VA-politicus: dat merk je. Hij is heel direct in zijn aanpak en visie op de problemen in verband met terrorisme. Eerlijk ook in zijn stellingen: ‘Voor de meeste moeilijke problemen bestaat geen pasklaar antwoord. Ik wil hier echt niet pretenderen de wijsheid in pacht te hebben. Ik zal niet proberen dé grote oplossing voor alle problemen te bieden. Wel wil ik het systeem verbeteren. Op mijn manier. Dat is mijn doel en mijn plicht als politicus’.

In dit werk worden de meeste hoofdstukken zoals Aanslagen, Radicaliseren, Een blik achter de schermen, Een blik op de toekomst, … steeds gevolgd door oplossingen, ‘zijn’ oplossingen.
Heb ik veel bijgeleerd of is mijn visie op de strijd tegen terrorisme veranderd? Mijn boekenkast puilt uit van werken met als thema terreur, fundamentalisme of getuigenissen vanuit elke hoek van het conflict. En dikwijls ga ik persoonlijk in gesprek met betrokkenen die ik ontmoet.

Dit is volgens mij een goeie poging, vooral eenvoudig verwoord, om er bovenal op te wijzen dat het probleem helemáál niet van de baan is. Het kan elk moment en overal weer opduiken, zelfs in coronatijden. Goed lijkt mij om (vooral dan vooraf) eens grondig na te denken over de oplossingen die deze politicus aanreikt.
Ik noteerde nog een treffend citaat:

‘De wereld zal niet vernietigd worden door zij die kwaad doen, maar door diegenen die het kwade gadeslaan zonder iets te doen.’ (Albert Einstein)

Recht uit het hart van de politicus in Koen Metsu en meteen ook een waarschuwing aan onze gezagsdragers, collega’s, politici, experten en verantwoordelijken: nooit meer ‘Hadden we toen toch maar anders beslist’.
Julien De Wit en Koen Metsu
Michel Ackaert
Non-fictie
Michel Ackaert (1957) was cipier in de gevangenis van Brugge. Publiceerde reisverslagen, opiniestukken, recensies en een boek over menswaardige detentie ‘Seks in de gevangenis’.
_Michel Ackaert Recensent, reiziger, vrijwilliger en cultuurfanaat
Meer van Michel Ackaert

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies