Youp van 't Hek
Lieven Vanhoutte
fictie
  • 1244 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 november 2021 Driftkakker
Benieuwd hoe een man als Youp van ‘t Hek reageert op antivaxxers en believers in complottheorien? In zijn wekelijkse column in NCR Handelsblad maakt Youp er werk van. Zo bijeengebundeld is het een beetje te veel van het goede. Het kan, maar je moet het een beetje doseren. Met dit boekje weet je alvast wat je van zijn eindejaarsshow kan verwachten.
Woordspelingen
Een geliefkoosd spelletje van Youp is het woordgebruik van tegenstanders op de korrel nemen. De titel van het boekje is er zo eentje: driftkakker, een verwijt dat men hem om de oren slingerde omdat zijn pose op het toneel veel lijkt op een driftkikker. Alhoewel, op papier klinkt alles veel minzamer en ook op de bühne is Youp na zijn hartaanval veel kalmer geworden. Toch blijft het woord driftkakker een eretitel voor een begenadigde cabaretier.
Link met Internationale Trump
Naadloos rijgt Youp de bestorming van het Capitool in de USA, de houding van Trump en een televisiekijkende Thierry Baudet aan elkaar. De rechterzijde in Nederland beleefde toen een hoogdag, met vooruitzicht op een vervolg in Nederland. De recente gebeurtenissen in Nederland en de betogingen tegen het restrictieve Coronabeleid tonen de duidelijke lijn aan. Youp blijft met zijn pols dicht bij het tijdsgebeuren. Zonder hoogdravende woorden, badinerend. En dat helpt om met die verschrikkelijke gebeurtenissen te leven.

Links moet leren lachen én relativeren.

Lieven Vanhoutte
Youp van 't Hek
Lieven Vanhoutte
fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies