Bert Keizer
Herman Torfs
Non-fictie
  • 890 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 februari 2022 Leven en Werk van Ludwig Wittgenstein
Het slechte nieuws: Wittgenstein is zowat de moeilijkste filosoof uit het gezelschap. Het goede nieuws: Bert Keizer is zowat de veiligste gids om je in zijn gezelschap aan Wittgenstein te wagen.
Het is niet de eerste keer dat Bert Keizer mij uit een intellectuele penarie helpt (lees zijn repliek op Dick Swaab). En altijd met het zelfde recept: heldere gedachten, klare taal, humor is nooit ver weg en vooral in eender welke context blijft Keizer zichzelf. Het is telkens thuis komen bij Keizer.
Niet dat het boek een 'makkie' wordt, aan het eind had ik het boek minstens twee keer gelezen. Maar wat een huzarenstuk van de auteur om zijn lezer (pupil) mee te nemen van ijle sferen van de Tractatus (1919) naar de alzu menschliche Filosofische Onderzoekingen om uit te monden bij het bijwijlen geestige Ueber Gewissheit.  Hoe de filosoof zelf zien afdalen naar “la vie vécue”. Hoe hij diepte ruilt voor breedte. Met wel één constante: de taal, ons schitterende maar zo overschatte communicatieve vermogen. De typische “taalspelen”. Om te besluiten in de conclusie met de verzuchting: een mens moet in zijn leven nogal wat “aannemen” om te overleven.
Zoals steeds: een lekkere hap… voor de liefhebbers.
Toch één nuchtere na-bedenking. Hoe filosofen er vaak in slagen onze werkelijkheid, mijn leven, nog complexer te maken dat het al is. Ook een koe (h)erkent moeiteloos een boom, maar dan heel direct, zonder taalspelen. En dan de clou: hoe goed (niet perfect, dat niet) taal werkt in onze dagelijkse omgang met mekaar (zelfs tussen dier en mens: lig, koest…). Volgt de terechte vraag: wat is eigenlijk het probleem? Het zou de filosoof moeten zijn die dit soort vragen stelt, voorbij de ogenschijnlijke evidenties, maar we zien de filosoof vooral 'problemen', zo niet uitvinden dan toch ver-wazigen. (taal!)  Maar wat moet hij anders, als la vie vécue ver van claire et distincte is? 

Ik herhaal het… voor de liefhebbers.

Herman Torfs
Bert Keizer
Herman Torfs
Non-fictie
Herman Torfs (°1932, Lier) is dr. in de rechten en medeoprichter van het bedrijf Schoenen Torfs.
_Herman Torfs Recensent
Meer van Herman Torfs

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies