Jonny Thomson
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 1746 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

28 april 2022 Minifilosofie. Een klein boek met grote ideeën.
Filosofie is dikwijls moeilijk toegankelijk. Of een ver van mijn bed show. Of moeilijke teksten en veel duistere passages. Dit boek is een kleine encyclopedie waar je de belangrijkste filosofen en hun ideeën transversaal terug kan lezen. Vlot geschreven en leesbaar. De auteur schreef blogs, legde linken tussen filosofen en hun thema’s en maakte er een boekje van. Ik ben fan!
Levensvragen
In dit boekje worden alle belangrijke levensvragen en de filosofen die er iets over schreven behandeld. Zonder franje of de geschiedkundige en logische benaderingen die je bij cursussen over de “inleiding van de filosofie” leest. Alle ballast die weinig bijdraagt om de problemen die voorliggen gaan over boord. Filosofie moet herkenbaar, leesbaar, toegankelijk en van praktisch nut zijn, maar ook leuk. De auteur wil filosofie uit haar ivoren toren halen en terugbrengen naar de woonkamer, de koffiebar en de treincoupé. Daarin is hij perfect geslaagd. Hij helpt ons op weg om de zin naar lezen en verdieping aan te scherpen.
De indeling van het boekje kon anders, maar het is wat het is. Eerst komt ethiek aan bod, daarna het existentialisme en de kunsten. Vervolgens de maatschappij en de verstandhoudingen, de religie en metafysica, literatuur en taal, wetenschap en psychologie, de filosofie van alledag, de kennis en de geest. Tenslotte de politiek en de economie. Zowel de volgorde als de samenvoegingen zijn betwistbaar. Alsof psychologie geen wetenschap is. Of dat politiek en economie afzonderlijk onderdelen van een systeem zijn? Maar je moet natuurlijk wel een indeling en rangorde kiezen.
Verbanden
Het mooie aan dit boekje is dat de auteur start met een hedendaags probleem in persoonlijke termen. Zoals: Heb je je wel eens afgevraagd wat je zou hebben gedaan als je ten tijde van het naziregime in Duitsland had gewoond? Vervolgens haalt hij een wetenschappelijk onderzoeksexperiment of een filosoof aan om een antwoord te zoeken op het gestelde probleem. Meteen daagt hij je uit om verder na te denken over het probleem. Dit is de sterkte van het boekje: het gaat niet meer over de filosofen maar over jezelf en de problemen die je als denkend mens kunt hebben.

Lieven Vanhoutte

Oorspronkelijke titel: Mini Philosophy
Vertaald door René van Veen
Jonny Thomson
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies