Patrick Radden Keefe
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 2148 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

7 november 2021 Het pijnstillerimperium. De geheime familiegeschiedenis achter de opiatencrisis.
De journalist Patrick Radden Keefe gaat naar aanleiding van een proces tegen de familie Sackler op zoek naar de achtergronden van de uitvinders en de producent van Oxycontin. Dit is een pijnstiller die enorm snel verslavend werkt. Amper 14 dagen volstaan. De gevolgen zijn niet te overzien: 500.000 doden, armoede, afhankelijkheid van ganse regio’s. De familie Sackler wordt schatrijk met de productie van dit farmaceutisch product. Hoe kan dit, in een land waar farmaceutische producten aan een strenge procedure van erkenning onderworpen zijn?
De stamboom Sackler
De journalist heeft zijn huiswerk gemaakt: aan de hand van biografieën, krantenverslagen en getuigenissen reconstrueert hij de familie Sackler. Geen eenvoudige klus: de familie gaf weinig prijs en schuwde het publieke leven. Opvallend: Sackler was een van de eersten die publiciteit gebruikte om medicijnen te verkopen. Hij publiceerde pseudowetenschappelijke artikels in medische tijdschriften, had een netwerk van verkopers die huisartsen bezochten om hun voorschrijfgedrag te beïnvloeden, hij gebruikte wetenschappelijke data over verslavingen en ziektes om een verkoopstrategie op te zetten. Kortom: wetenschappelijke gegevens werden gebruikt om verkoopresultaten te optimaliseren.
Oxycontin wordt geproduceerd door de firma Perdue Pharma. Zij kregen een erkenning voor hun pijnstiller die bedoeld was om kankerpatiënten tijdelijk een pijnstiller aan te bieden bij hun behandeling. Het nieuwe was dat in dit geneesmiddel de dosis morfine geleidelijk loskwam en de morfineshot gedoseerd kon worden. Maar het middel was niet bestemd als pijnstiller voor iedereen. Toch werd het zo gepromoot. De nadelen werden in zeer kleine lettertje in de bijsluiter vermeld.
Ondertussen wordt de familie Sackler steenrijk, sponsort universiteiten, musea en kunstenaars. De Medici in de USA.
Verslaafd? Eigen schuld.
In de verschillende onderzoeken en gerechtsprocessen die er volgen klinkt het unisono dat er wel individuele verslaafden zijn die Oxycontin misbruiken, maar dat er miljoenen pijnpatiënten zijn die verlichting van hun pijnen kennen dank zij dit geneesmiddel. Openbare aanklagers en advocatenkantoren worden ingekocht. De Sacklers gaan prat op hun vermogen om politieke connecties te smeden. “Vrijwel iedere senator en lid van het Huis, die we willen spreken, hebben we binnen de tweeënzeventig uren aan de lijn”. Ook de kritische journalisten worden de mond gesnoerd via directe tussenkomsten bij de werkgevers. Zo wordt de New York Times een karikatuur van onbetrouwbaarheid, het mikpunt van grappen in latenightshows.
De uitweg: heroïne
Perdue produceert een nieuw middel OxyContin OP en een pleister met de naam Butrans in een poging om de kritiek te smoren en de verkoop op te drijven. De nieuwe vorm blijkt inderdaad moeilijker te werken voor manipulaties door verslaafden. Vele gebruikers stappen over op goedkope heroïne die ingevoerd wordt uit Mexico. Zo ontstaat in 2010 een heroïnecrisis. Er komen steeds meer rechtszaken waardoor Perdue wankelt en failliet gaat. Maar er wordt geen enkele bedrijfsleider individueel aangeklaagd. De Sacklers en hun erfgenamen komen er dus mee weg en worden niet veroordeeld. Opvallend er zijn geen klokkenluiders in het Oxy-Contin verhaal. Wellicht was de waarheid gewoon te veel voor een menselijk geweten. De realiteit werd dus aangepast.

Lieven Vanhoutte
Patrick Radden Keefe
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies