Tessa Wullaert & Pieter-Jan Calcoen
Marc De Bock
Non-fictie
  • 670 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

25 augustus 2022 Vrouwenvoetbal. Van de Dick, Kerr Ladies tot de Red Flames.
Vrouwenvoetbal zit in de lift. Vooral vanwege de verbeterde resultaten van de Belgische nationale vrouwenploeg, geniet het vrouwenvoetbal de laatste jaren steeds meer media-aandacht en stijgt de publieke belangstelling voor de wedstrijden van de Red Flames zienderogen. Hoogtepunt tot op heden was het Europees kampioenschap 2022 in Engeland waar België zich voor het eerst wist te verzekeren van een plaats in de kwartfinale.
Tessa Wullaert en Pieter-Jan Calcoen kozen dan ook het ideale moment om samen een boek over vrouwenvoetbal uit te brengen. Eerstgenoemde is hét boegbeeld van het Belgische vrouwenvoetbal, haar co-auteur is voetbaljournalist voor Het Nieuwsblad. Met dit boek betracht het duo om iets in beweging te zetten opdat het vrouwenvoetbal eindelijk het respect en de middelen krijgt die het verdient.
Verspreid over tien hoofdstukken komt de door Pieter-Jan Calcoen beschreven historiek van het vrouwenvoetbal aan bod, afgewisseld met Tessa’s eigen verhalen. De bijzonder interessante geschiedenis van de sport verliep over een behoorlijk hobbelig en vaak frustrerend parcours, bezaaid met de meest verbazingwekkende feiten en wetenswaardigheden. Zo vernemen we dat de allereerste officiële internationale voetbalmatch voor vrouwen plaatsvond in mei 1881, een duel tussen Schotland en Engeland waarbij de speelsters “netjes gekleed” waren, dit wil zeggen met pofbroeken, hoge laarzen en haarkapjes, want er mocht geen stukje bloot vlees te zien zijn!
Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde het vrouwenvoetbal een boost onder impuls van de “munitionettes” in de Engelse wapenfabrieken. Het succesvolste team uit die tijd was de Dick, Kerr Ladies uit Preston. Maar in 1921 is het voor de dames plots gedaan met voetballen en het zou tot in 1971 (!) duren vooraleer het verbod door de mannelijke bobo’s van het voetbalbedrijf werd opgeheven en de UEFA besloot dat het vrouwenvoetbal onder controle moest komen van de nationale voetbalbonden.
De eerste editie van het FIFA-wereldkampioenschap vrouwenvoetbal werd georganiseerd in 1991 in de Chinese kustprovincie Guangdong, 61 jaar na het eerste mannentornooi, met matchen van slechts tachtig minuten in plaats van negentig. Dit bewees dat er zelfs op het hoogste niveau nog steeds werd gedacht dat vrouwen niet dezelfde prestaties als mannen kunnen leveren. Het was voor de Amerikaanse aanvoerster April Heinrichs de gelegenheid om te grappen: “Men denkt blijkbaar dat onze eierstokken eruit zullen vallen als we negentig minuten voetballen.” Ook de uitreiking van de eerste vrouwelijke Gouden Schoen liet lang op zich wachten: in 2016 aan… Tessa Wullaert, 62 jaar nadat Rik Coppens van Beerschot de eerste winnaar van de Gouden Schoen was geworden. En zo vinden we in het boek nog meer heikele punten die de haren ten berge doen rijzen…
De persoonlijke verhalen van Tessa Wullaert nemen ons mee op haar boeiende klim naar de top die niet altijd over rozen liep. Ze zette als vijfjarige haar eerste voetbalstapjes bij FC Wakken, speelde vijf jaar in het buitenland en kon na twee seizoenen bij RSC Anderlecht met uitzonderlijke prestaties pronken. Aansluitend maken we kennis met haar individuele visie op transfers, G-voetbal, de centen, de Gouden Schoen, de nationale ploeg en het EK in Nederland. Een nadrukkelijke plek in het boek is weggelegd voor haar lovenswaardig project GRLPWR (Girlpower zonder klinkers) waarmee zij meer jonge meisjes aan de bal wil krijgen. En op bladzijde 95 kan men via een QR-code filmpjes bekijken waarin Tessa demonstreert hoe je bepaalde bewegingen moet uitvoeren!
“Vrouwenvoetbal” is inhoudelijk een erg toegankelijk boek met een prettig ogende lay-out. Het biedt vanop de eerste rij een unieke kijk op het verleden, het heden en de toekomst van het vrouwenvoetbal. Na het lezen ervan zullen velen hun vooroordelen wegbergen en eindelijk overtuigd raken dat het vrouwenvoetbal dezelfde behandeling, aandacht en erkenning mag opeisen als het mannenvoetbal. Bovendien zal het voor talrijke speelsters een inspiratiebron zijn om hun ambities waar te maken. En tenslotte mogen we hopen dat dit boek mensen zal aanmoedigen om in deze sporttak te investeren. Dan zullen er in de damesreeksen zowel sportief als financieel nog mooie tijden aanbreken…

Marc De Bock
Tessa Wullaert & Pieter-Jan Calcoen
Marc De Bock
Non-fictie
-
_Marc De Bock - Recensent
Meer van Marc De Bock

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies