Romke van de Kaa en Paul Geerts
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 872 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

30 november 2022 De Tuinscheurkalender 2023
Ik heb het niet zo met die scheurkalenders: iedere dag een mopje? Deze scheurkalender is een mix van recepten, gedichtjes, raadgevingen hoe je in een tuin moet werken, wanneer en waar je best zaadjes plukt en bewaart. De ecologische bekommernis zit er diep ingebakken: ook het papier waarop deze tuinkalender is gedrukt, is verantwoord.
Tuinieren is een werkwoord
Wie een tuin heeft weet het maar al te goed: onkruid wieden is meestal niet de plezantste bezigheid. Dit weten de auteurs best, zo houden zij een pleidooi om niet te veel chemische stoffen te gebruiken in de tuin en de biodiversiteit aan te moedigen. Zij sluiten zich aan bij de beleidsmakers die er voor pleiten om de tuinen te gebruiken in de strijd tegen de klimaatverandering. De opslag van koolstofdioxide in de aarde maakt dat we relaxed moeten tuinieren: laat het gras liggen als mulch of gebruik het als bodembedekker. Maar hun tuinkalender wil ook het genieten en de kennis over de natuur aanmoedigen: naast gedichten worden ook mooie natuurgebieden en tuinen aangeprezen voor een bezoek.
Recepten
De recepten zijn zonder vlees en gebaseerd op groenten die je zelf kan kweken. De auteurs pleiten ook voor kruiden zonder kruidentuin. Plant alleen kruiden die je veel gebruikt. Probeer eens tomatensalade met brokjes feta: alsof je iedere dag met vakantie bent.

Deze kalender doet een poging om je anders te doen leven in samenspraak met de natuur en verantwoordde consumptie. Blaadje per blaadje. Dag na dag.

Lieven Vanhoutte
Romke van de Kaa en Paul Geerts
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies