Claudia Straatmans
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 795 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

4 januari 2023 Het 4 seizoenen wandelboek
Claudia Straatmans noemt zichzelf een wandelende hoofdredacteur. Evengoed geeft ze tips in verband met mode, lekker eten en hippe adresjes om te overnachten. Niet voor niks staat er op de kaft: "Lopen voor lekkers in 10.000 stappen" en afgaande op de regelmatige vermelding "chef-kok", "Michelin ster", "oesters in een gigantische tuin" en dies meer, leidt ze je niet naar een snackbar of een frietkot.
Winter, lente, zomer, herfst
Alle wandelingen zijn in Nederland, behalve eentje in Antwerpen en één in Parijs. De inhoudstafel laat direct de opdeling in de 4 seizoenen zien en op een rudimentaire kaart zien we waar in Nederland ze zich situeren. Elk seizoen krijgt een aparte inleiding waarin ze meedeelt waarom je moet wandelen in dit seizoen. In de winter is het vroeg donker, veel horeca is dicht, maar je hebt de natuur voor jezelf. Ze citeert Cruijff: "Elk nadeel heb se voordeel" en die uitspraak kennen wij, Vlamingen, ook. Over een heel blad gedrukt lezen we mooie woorden van Ben Cramer, ernaast staat wat de winter in Holland speciaal maakt en op het blad erna praat een meteorologe over het winterweer.
Op weg
Elke wandeling wordt vooraf gegaan door het aantal km, het speciale aan deze tocht, wat voor moois je kan verwachten, of honden toegelaten zijn en of er een lekkere beloning wacht na de inspanning en waar. Foto's kunnen groot of klein zijn. Een schetsje geeft een vage indruk van de route. 
Het vertrekpunt wordt opgegeven, niet hoe je er moet geraken. Het boek is trouwens te zwaar om mee te nemen. Het lijkt er eerder op dat je thuis de wandeling voorbereidt aan de hand van de tips.
Fraaie vormgeving
Het is een erg mooi boek geworden met een degelijke harde kaft, zodat het zelfs  plezierig is om er gewoon thuis in een zetel door te bladeren en alle tips te lezen. Op de talrijke mooie foto's figureert niet zelden de fotogenieke schrijfster zelf. En oh ja, de tocht in Antwerpen is eerder window shopping langs bv. Dries van Noten en de Kloosterstraat met al de vintage winkeltjes. Wat het onderdeel Lifestyle betreft: eten doe je bij Sergio Hermans en slapen in het vijfsterrenhotel in de Botanische tuin. Ook het Botanic Sanctuary heeft een restaurant met een Michelinster. De schrijfster zelf slaapt gewoonlijk op de Vrijdagmarkt in het Hotel Banks, waar er dagelijks een borrel geschonken wordt bij het haardvuur. "Bij de prijs inbegrepen - dat vinden wij Nederlanders fijn."

Gerda Sterk
Claudia Straatmans
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies