Een van de goeie
Geschreven door Nadia Kara
  • 882 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

22 november 2022 Een van de goeie – Aflevering 1: Christina De Witte
'Da's een van de goeie': een uitspraak die bekend in de oren klinkt wanneer we spreken over Belgen met een migratieachtergrond die 'goed geïntegreerd' zijn – of toch, handelen en leven zoals van 'een echte Belg' verwacht wordt. In haar podcastreeks 'Een van de goeie' gaat Nadia Kara in gesprek met acht Belgen met een migratieachtergrond.
In de eerste aflevering nodigt Nadia Christina De Witte uit, de Mechelse illustratrice met Thaise en Belgische roots achter het boek Sommige meisjes houden niet van roze en cartoonist voor De Standaard. Onder de naam Chrostin combineert ze activisme en humor om zonder taboes over haar kwetsbaarheden, haar ervaringen en wat er zich in de wereld afspeelt te tekenen. Christina en Nadia wisselen uit hun ervaringen uit als 'mixed vrouwen': ze praten over de levenslange struggle om ergens bij te horen, over het omgaan met schoonheidsidealen waaraan zij nooit zullen voldoen, over het bewust zijn van hun privileges en over hoe ze geleerd hebben om voor zichzelf op te komen.
Lees hier de algemene inleiding tot de reeks.
Christina groeide op in Vlaanderen. Tot haar tienerjaren had ze een goede band met Thailand, het land waar haar moeder vandaan kwam: met haar familie gingen ze er regelmatig en lang naartoe, maar na de scheiding van haar ouders verloor ze die band en moest ze zelf op zoek gaan naar een manier om haar roots te koesteren. Ze leerde de taal, ging alleen naar Thailand en ontdekte op haar eigen manier deze kant van haar identiteit.
Zoals veel 'mixed kinderen' voelde Christina altijd een drang om ergens bij te horen: door haar uiterlijk wordt ze nooit gezien als een Vlaming, hoewel ze hier geboren en getogen is. In Thailand valt ze ook snel door de mand, want haar huidskleur is te licht, haar gezichtskenmerken te westers om als Thaise te worden aanvaard. Altijd té of niet genoeg: ze besefte dat ze zich nooit ergens volledig thuis zou voelen en heeft dus geleerd om haar eigen plek te maken, niet half-en-half, maar ergens tussen de twee.
Door haar ambigue uiterlijk wordt Christina vaak geconfronteerd met de nieuwsgierigheid van mensen, die niet altijd even goed wordt verwoord. 'Mag ik weten waarom je eruit ziet zoals je eruit ziet?', vroeg ooit een klant in het restaurant waar ze als studente werkte. Niet altijd gemakkelijk om hier begrip en geduld voor te hebben – maar Christina probeert vooral naar de intenties achter de vraag te kijken.
Nadia en Christina herinneren zich hun jeugd en hun worsteling met schoonheidsidealen die altijd gefocust waren op witte, blonde, slanke vrouwen. Als tiener is het al moeilijk om jezelf te leren accepteren, maar zonder rolmodellen die op hen leken, kregen ze het gevoel dat ze te allen prijze in een mal moesten proberen passen, waar ze nooit in zouden kunnen passen.
Aziatische vrouwen worden vaak gestigmatiseerd en geseksualiseerd: het cliché van de 'exotische', onderdanige Aziatische vrouw is nog steeds aanwezig in films bijvoorbeeld, maar ook in het echte leven kreeg Christina daarmee te maken. En als het om relaties gaat, heeft ze geleerd om haar grenzen goed te kennen: 'leuk zijn is niet genoeg', vertelt ze. 'Wat is jouw antiracistische agenda? Hoe sta je tegenover queer mensen? Dat zijn allemaal dingen die ik wil weten vóór ik ga trouwen met iemand.' Nu is ze verloofd met een Belgisch-Egyptische man en voelt ze zich veilig en begrepen.
Opkomen voor zichzelf in een wereld waarin je vooral bezig bent met overleven, dat is een uitdaging: want als je iets durft zeggen, word je vaak gepercipieerd als 'de kwade bruine', en soms is het makkelijker om het gewoon van je te laten afglijden. Het duurde bij Christina 26 jaar om een streep in het zand te trekken, en nu wilt ze zich nooit meer laten doen.
_Een van de goeie – Aflevering 1: Christina De Witte
Een van de goeie – Aflevering 1: Christina De Witte (foto © Darwin Cabrera)
Klik hier om de aflevering via jouw favoriete podcastplatform te beluisteren.
Een van de goeie
(Foto © Darwin Cabrera)
_Nadia Kara -
Meer van Nadia Kara

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws