Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1371 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

16 december 2020 Duurzamer de feestdagen in en door
Met de feestdagen voor de deur, is het wel fijn om eens te kijken hoe je ook hiermee – in tijden van vaak luxueus eten en veel geschenken kopen - iets kan doen ten voordele van de natuur, het milieu, biodiversiteit, het dierenrijk (denk bedreigde diersoorten, ingeperkt leefmilieu) of minstens niet teveel bijdraagt aan klimaatverandering bij de keuzes die je maakt.
Daarom enkele tips…

Liefhebbers van chocolade en pralines? Check de pralines van bvb. Belvas en Belcolade, shop in de Wereldwinkel (Oxfam, ook Fair Trade), koop producten met het keurmerk/labels UTZ, RFA (Rain Forest Alliance) of Bio Fair Trade. Heel wat merken zijn bekend omwille van hun biologische productie, grote merken produceren tegenwoordig een duurzame “lijn” (Tony´s Chocolonely, LoveChock, Zotter, maar ook Callebaut, Côte d´Or) en bieden daarmee betere werkomstandigheden en een beter bestaan aan de lokale cacaoboeren.

Ook voor wijnen en bieren: elke grote winkelketen biedt vandaag wel bio-producten aan binnen zijn alcoholisch drankenassortiment. Smaakt net zo goed, of eigenlijk beter als je weet dat de inhoud in het glas aan je lippen planeetvriendelijk is!

Eten? Kreeften, foie gras, zware pasteien,… zijn steeds minder in trek bij jongere generaties. Uit overwegingen zoals dierenleed, gezondheid, de ecologische voetafdruk,...  Vegetarisch koken en eten is trendy, hip en uiteraard ook de beste keuze in ecologisch opzicht. Alternatieve producten liggen in de winkels voor het grijpen, je moet alleen even "de klik maken".
Weet je niet wat of hoe te koken? Check voor recepten op sites zoals Zekergezond,
de Hippe vegetariër  of vergelijkbare websites of tik eenvoudigweg “vegetarisch” in bij andere recepten-sites.
Wil je takeaway bestellen? Eva vzw heeft een heuse gids gepubliceerd met een waaier aan mogelijkheden per provincie.

Of waarom geen vegetarisch kookboek onder de kerstboom leggen?
Cadeaus nodig? Laaf je niet enkel aan de grote online ketens, maar denk klein en fijn, zoek originele cadeaus bij kleinere zaken op het net, koop tweedehands, maak of knutsel zelf iets ineen (DIY blijft "cool"),… Meer kans dat de ontvanger blij verrast is.

Of “winkelhier” (1 van de woorden van 2019) en steun de lokale handelaars die door de coronacrisis vaak al zwarte sneeuw hebben gezien… 
Shop niet impulsief, stel je de vraag of het echt gebruikt zal worden of kan in de smaak vallen.
Enkele online voorbeelden: Supergoods of Ecogoodies. 
En je doet online wellicht ook nog leuke ontdekkingen…
Je kan ook een leuk abonnement cadeau doen bij een milieuorganisatie, bvb. WWF, of een lidmaatschap regelen bij een natuurvereniging zoals Natuurpunt (kinderen, grootouders,… er is voor elk wat wils in het aanbod) of zelfs een wandelorganisatie. Lokaal plezier verzekerd, en net zo gezond.
Hopelijk heb je hiermee wat ideeën voor bewuste keuzes, die je met een gerust hart voor mens, dier en planeet kan maken!
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws