Geschreven door Gerda Sterk
  • 1597 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 april 2021 Klimt, the immersive experience?
"Klimt, the immersive experience" is geen tentoonstelling, het is een “ervaring om in weg te zinken”, zo moet althans Nederlands- Duits- en Franstalig België de titel verstaan.
In een Nederlands-Engels Groot Van Dale woordenboek (1984) staat het woord “immersive” nog niet.
_Immersive
Het is een moderne computerterm die betekent dat het systeem een beeld in drie dimensies oproept dat de gebruiker omringt.

En inderdaad, dat gebeurt ook in één zaal met tal van dikke pilaren die vanzelfsprekend in de weg staan. Je wordt verondersteld in een ligzetel plaats te nemen, samen met een 60-tal anderen, verspreid doorheen de grote ruimte. Op de vier omringende muren, plus de vloer, worden dan wervelende lichtbeelden geprojecteerd op de tonen van luide muziek.

Word je ondergedompeld zoals de titel lijkt te suggereren? Nauwelijks! Is er sprake van 3D? Je krijgt alleszins geen speciale bril mee. “Immersive” betekent dus vooral dat je met beelden omringd wordt.
None
_Teleurstellende beleving
De “onderdompelende ervaring” biedt een (soort) overzicht van het werk van Klimt en het is zeker een esthetische beleving. Noem me overdreven kritisch, maar ik was teleurgesteld omwille van meerdere redenen.

Waarom?

In heel de tentoonstelling is geen echte Klimt te zien!

Een tweede reden is dat de vertoning weinig bijleert over de schilder en zijn werk. Wil je daarover méér leren, dan moet je borden met teksten lezen die verspreid hangen in de gang en in een paar ruimtes.

Een derde reden: eenmaal je in de ligstoel ligt, is het niet gemakkelijk om rond te kijken. En toch is dat net het doel van de “onderdompeling”! Ik heb het dikwijls gedaan (let wel, vanuit een half liggende houding is dat geen sinecure), waarbij me opviel dat slechts een paar mensen in de hele zaal die moeite ook namen. Neem, als je de expo bezoekt, in elk geval liefst ergens plaats waar je zo weinig mogelijk hinder ondervindt van de pilaren, iets wat behalve op de eerste rijen onmogelijk was.

In het midden rechtstaan en ronddraaien zou het beste geweest zijn, maar ik vermoed dat er protest zou komen van de andere toeschouwers.

En een laatste opmerking heb ik over de te volgen route. Kort samengevat: zoek die zelf! Niet bepaald publieksvriendelijk dus…
_Corona
Onder de grond in Station Brussel-Centraal stonden de kijklustigen al om 10u aan te schuiven, sommigen met respect voor de 1,5 m veilige afstand tijdens deze pandemie.

Iedereen had zijn tickets online besteld, en als dat af en toe/regelmatig mis liep, werd de wachtrij nog langer en de opeenhoping van mensen nog groter.

Staande voor de borden met uitleg deden we ons best om besmettingen te vermijden, maar dat afstand houden lukte zeker niet altijd. De borden hangen er in het Nederlands, Frans en via een QR-code in het Engels. De derde landstaal, Duits, is er (zoals gewoonlijk) niet bij. Gelukkig (!) liepen de meeste mensen ineens door naar de grote zaal zonder ook maar iets te lezen.

In de grote zaal stonden de strandstoelen zoals de voorgangers ze hadden achtergelaten, dus soms vrij dicht tegen elkaar. Niet iedereen deed de moeite om de logge stoelen te verslepen en afstand te scheppen.
_Klimt verkoopt
Het is zeker zo dat Klimt uiterst geschikt is voor dit soort evenement. Weinigen houden niet van zijn zwierige figuren, zijn goud, zijn kleuren, zijn bloemen. De Kus is het best en het meest uitgewerkte kunstwerk.
None
In het weekend betaalt een volwassene 16,50€. Wil zij of hij dan ook de VR-headset gedurende 10 minuten opzetten, kost dat haar of hem nog eens 2€ extra. Met die grote bril en luide muziek in de oren zie je een werveling aan kleuren (vooral goud) en figuren.

Als je de kosten van de verplaatsing hierbij optelt, is mijn besluit echter dat je dat geld beter besteedt aan een heel mooi kunstboek over Klimt!

Praktische gegevens. De expo loopt tot 30 juni in Brussel, (trein halte Centraal station), Hortagalerij (Grasmarkt 116).
Info en reservatie Expo Klimt.
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws