Boekrecensies - 13 resultaten
Het plein en de toren: Verborgen netwerken uit de geschiedenis.
/ /
De Britse historicus Niall Ferguson hoeft geen onbekende te zijn. De echtgenoot van Ayaan Hirsi Ali doceert aan verscheidene gerenommeerde universiteiten en schrijft wereldwijde bestsellers, waaronder “Empire: How Britain Made the Modern World” (2003), “Civilization: The West and the Rest” (2011) en de biografie van Henry Kissinger (2015). Kissinger was als minister van Buitenlandse Zaken onder Nixon en Ford in zijn tijd “waarschijnlijk de invloedrijkste persoon in de wereld,” volgens Ferguson. Het uitpluizen van het globale politieke achterkamernetwerk van Kissinger voor diens biografie gaf later de aanleiding voor dit boek. Want, stelt Ferguson, “zowel mijn research als de ervaring leert me dat we op onze hoede moeten zijn voor de tirannie van het archief. Veel grote veranderingen in de geschiedenis zijn voortgekomen uit informeel georganiseerde groepen die nauwelijks zijn gedocumenteerd.”
17 mei 2022
Supermens: Ben jij klaar voor een upgrade?
/ /
Het menselijke verlangen naar zelfverbetering is van alle tijden. En dan gaat het niet alleen over het genezen van zieken. Supermensen met dierlijke lichamen en dito krachten of zelfs halfgoden verschijnen in zowat alle verhalen, van het Gilgamesj-epos tot de huidige kaskrakers starring bat of spiderman.
10 november 2021
Vuur, taal, schoonheid, tijd. Hoe culturele evolutie de mens heeft gevormd
/ /
Brits wetenschapper en freelancejournaliste Gaia Vince schreef zich in enkele jaren tijd een weg naar de wereldtop, en zal ook in de toekomst nog van zich laten horen.
17 juni 2021
Pessimisme is voor losers. Op de rand van een nieuwe tijd
/ /
In anderhalf jaar tijd (april 2018 tot december 2019) schreven auteur Joris Luyendijk en econoom Kees van Lede – beide bekende Nederlanders – elkaar 27 brieven. Luyendijk neemt daarbij de rol op van de kritische of zelfs cynische tot pessimistische filosoof-vragensteller, terwijl van Lede de ervaren kapitalist, maar ook de praktische vooruitgangsoptimist belichaamt.
4 februari 2021
Wij zijn ons lichaam. Wat sport en beweging ons vertellen over menselijk gedrag
/ /
Aldo Houterman is Amsterdams docent filosofie en fervent wielrenner. In dit debuut ´Wij zijn ons lichaam´ tracht hij Dick Swaabs these getiteld ´Wij zijn ons brein´ (2010) te weerleggen.
23 november 2020
Hoop. 100 wetenschappers, kunstenaars en ondernemers vertellen wat hun hoop geeft
/ /
‘Hoop’ is het vijfde boek uit de serie “Nederland in ideeën” waarin (bijna) jaarlijks “rond de 100 toonaangevende Nederlandse denkers samen komen rondom 1 curator en 1 thema”.
14 oktober 2020
Het goede in de mens. De evolutionaire wortels van onze samenleving
/ /
’Het goede in de mens’ viel in mijn brievenbus toen ik net drie andere, gerelateerde werken had gelezen. Vooral de link met Bregmans ’De meeste mensen deugen’ (2019) – nu al een bestseller in onze contreien – lijkt het grootst. Het lijkt alsof Bregman zich liet inspireren door Christakis’ boek, dat een half jaar eerder verscheen.
19 maart 2020
Iedereen aan de robot! Hoe robots onze economie en democratie gaan redden
/ /
Trendwatcher en futurist Marcel Bullinga geeft ons in dit boek de keuze uit 2 toekomstscenario’s op basis van ‘robots’. Het ene scenario bestaat uit de hedendaagse aanwas van de negatieve gevolgen van de industriële revolutie, het andere uit een nieuwe renaissance met meer individuele vrijheid en democratie.
16 december 2019
Algoritmes aan de macht. Hoe blijf je menselijk in een geautomatiseerde wereld?
/ /
Wiskundige Hannah Fry is geen onbekende in het Verenigd Koninkrijk. Ook bij ons begint haar naam door te dringen, voornamelijk door haar toegankelijke TED-talks en door haar boek ‘Liefde volgens de wiskunde‘ (2016). In ‘Algoritmes aan de macht‘ onderzoekt ze de invloed die kunstmatige intelligentie (KI) nu al heeft op een aantal aspecten van ons dagelijks leven, waaronder rechtspraak, geneeskunde, autorijden, misdaad(bestrijding) en uiteindelijk zelfs kunst. Beginnen doet Fry echter met een uiteenzetting over wat die ‘KI-macht’ precies inhoudt en welke ‘data’ daarvoor nodig zijn.
28 juni 2019
Wij, de mens
/ /
Frank Westerman is een Nederlandse onderzoeksjournalist en schrijver, vooral bekend van “De graanrepubliek” (1999), “El negro en ik” (2004) en “Een woord een woord” (2016). “In 2006 was hij de eerste gastschrijver aan de Universiteit Leiden die zich toelegde op het genre van de reportage,” volgens de flaptekst. Dit boek is de neerslag van de gezamenlijke onderzoeksjournalistiek binnen dat gastcollege en van een aantal vervolgonderzoeken door de auteur in voornamelijk de Maasvallei en Indonesië.
7 mei 2019