Tim Krabbé
Paul Van Aelst
fictie
  • 410 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

9 oktober 2023 Onkrijgbaarheid
Tim Krabbé is nu 80 en heeft met “Onkrijgbaarheid” ook deze keer weer een schitterend boek afgeleverd. Zijn werken zijn nooit omvangrijk maar eerder te vergelijken met uitgewerkte miniaturen. Ik denk hiervoor dan aan Vertraging, Marte Jacobs, De renner, De grot, Kathy’s dochter en het onvolprezen Het gouden ei, waarvan de dikste 270 pagina’s telt.
Krabbé was aanvankelijk actief als journalist maar werd al snel schrijver van beroep. Sinds 1967 kan hij leven van zijn pen. In dat jaar verscheen zijn eerste boek: De werkelijke moord op Kitty Duisenberg – nooit herdrukt en daardoor niet in de boekenwinkel. Hij werd geïnspireerd door Willem Frederik Hermans. In zijn boeken vind je zowel de semi-journalistieke stijl van de nieuw-realisten terug als heel wat neo-romantische toetsen. Onkrijgbaarheid is hiervan een mooi voorbeeld. Je moet bij Krabbé nooit lang wachten op een boek. Hij schreef er zowat 30, vertaald in zestien talen en Het gouden ei en De grot werden met succes verfilmd.
Bij Tim Krabbé is die ene, ware liefde een terugkerend thema. Ook in zijn nieuwste roman met de intrigerende titel Onkrijgbaarheid is dit weer zo. Het steeds weerkerende toeval krijgt een belangrijke plaats in dit boek. Het begint met het winnen van de jackpot in Las Vegas en eindigt pas op de laatste pagina als de hoofdfiguur de boodschap leest die zijn geliefde voor hem neerschreef. In dit verhaal voel je de oude, wijze schrijver die de combinatie maakt van terugblikken in het verleden en leven in het heden. De onkrijgbaarheid van het boek krijgt een sterke onderbouw door de jarenlange raakpunten die de hoofdpersonages beleven. Met grote sprongen in de tijd vordert Krabbé door de levens van zijn hoofdpersonages. Ondanks de liefde voor elkaar zullen zij elkaar niet krijgen en vandaar de titel van dit boek.
Een heel leven lang wordt de gemankeerde relatie beschreven van twee karakters die voor elkaar lijken gemaakt te zijn. Hier komen de stilistische en compositorische kwaliteiten van de schrijver boven. De onkrijgbaarheid die in de titel aangegeven is, wordt van meerdere kanten belicht. Dramatische gebeurtenissen uit de reële wereld worden in het verhaal ingepast. Met het wrange onkrijgbare tussen twee mensen eindigt het boek en laat de lezer verweesd achter. De grote liefde is eens te meer een onbereikbare liefde geworden. Relaties verliezen elkaar en trekken elkaar weer aan, toeval of het lot. Toeval zoals het juiste cijfer bij de roulette kiezen of verdriet bij een terreuraanslag. In deze melancholische vertelling vloeit liefde, verlies, keuzes maken en toeval naadloos in elkaar over. Het leven van de personages is tegelijk hoopvol om deze ene grote liefde en masochistisch over de betrekkelijkheid van het leven.
In Onkrijgbaarheid verbergt Krabbé ook zijn eigen frustraties. Liefde is schrijnend en hoe schrijnender, hoe mooier. Elkaar kennen is het grote gevaar van de liefde. Hij en zij, allebei ergens, denkend aan elkaar, niet bij elkaar. Het is het voornaamste in het heelal. Hun liefde bestaat in de leegte van dat heelal – tot sluitingstijd.
Onkrijgbaarheid” is een innig triest verhaal, klein en tegelijkertijd innemend. Het is een stilistisch juweel, melancholisch en toch ook hard romantisch. Het gaat over dé liefde, en tegelijkertijd wordt haar bestaan ontkend. Elke zin heeft betekenis en iedere gebeurtenis heeft ofwel een voorgeschiedenis of zal ooit nog terugkomen. Door de gebalde schrijfwijze doet Krabbé beroep op de synergie schrijver – verhaal – lezer. Dit is een boek om in een keer uit te lezen en daarna te herbeleven in je eigen droomwereld.

Paul Van Aelst
Tim Krabbé
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies