Dan Jones & Marina Amaral
Willy Raats
Non-fictie
  • 1839 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 oktober 2019 De tijd in kleur. Beelden uit de Wereldgeschiedenis 1850-1960
Dan Jones (°1981) is een Britse historicus, journalist, tv-presentator en schrijver. Marina Amaral is een Braziliaanse kunstenares die voor deze uitgave de kleurenfoto’s verzorgde.
Dit boek omspant een periode van meer dan honderd jaar wereldgeschiedenis. Het toont de opkomst en ondergang van wereldrijken, mijlpalen van wetenschap, industrie en kunst, oorlogstragedies en het belang van vredestichters.
De tijd in kleur is het product van een twee jaar durende samenwerking tussen een talentrijke kunstenares en een vooraanstaande historicus. Alle foto’s (er zijn er zo’n 200 in het boek opgenomen) waren oorspronkelijk zwart-wit, en werden speciaal voor deze publicatie minutieus digitaal ingekleurd.

De beelden brengen het verleden realistisch dichtbij. Elk van de foto’s is op zichzelf interessant, als collectie vormen ze een boeiend geheel. Dan Jones voorziet elke foto van een verklarend mini-essay dat het beeld historisch situeert en in de juiste context plaatst. Deze interessante “bijschriften” vloeien in elkaar over en brengen daardoor een continu verhaal, dat door zijn mondiale blik een ruimere dan enkel een westerse visie brengt.
De inleiding schetst een beeld van de eerste fotografische oorlogsjournalistiek in 1855 - over de Krimoorlog tussen Groot-Brittannië met geallieerden, tegen Rusland. Het was een zekere Roger Fenton die met een cameraploeg en een paardenkar, omgebouwd tot een geïmproviseerde donkere kamer, op het oorlogsfront de eerste foto’s maakte.
Het waren echter bloedeloze en heroïsche beelden die in het Britse Rijk verkocht werden. De beelden dienden in feite om de oorlog te rechtvaardigen en tegenwoordig zou men dit zuivere propaganda noemen.
De eigenlijke inhoud van het boek omvat volgende grote delen: Wereldrijken, Opstand, Tijd der troebelen, Tijd der wonderen, Het sluitstuk van de 19e eeuw, Nieuw imperialisme, Oorlog en revolutie, de Roaring Twenties, Op weg naar oorlog, Verwoesting en bevrijding en Andere tijden. Het boek eindigt met een verklarend register.

Na elke besproken periode volgt steeds een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. Het werk is ook doorspekt met toepasselijke citaten.
Een minpuntje is dat veel foto’s gespreid zijn over twee bladzijden en door het inbinden niet volledig zichtbaar zijn. Hier en daar komen ook kleine typografische foutjes in de teksten voor.
Het boek doet niettemin de gedane belofte ten volle eer aan. De foto’s zijn goed gekozen en prachtig uitgevoerd, terwijl de bijschriften heldere informatie en verantwoorde duiding verschaffen.

Voor de keuze van de foto’s werd uitgewaaierd over continenten en culturen, het beroemde werd gecombineerd met wat alweer vergeten is.
De layout en de bladspiegel maken ook dat dit prachtige werk aangenaam te lezen valt.
'De tijd in kleur' is vernieuwend en een beduidende verrijking voor de boekenkast. Het werk is dan ook warm aan te bevelen.
Dan Jones & Marina Amaral
Willy Raats
Non-fictie
-
_Willy Raats recensent
Meer van Willy Raats

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies