Jacques Vriens
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 728 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

28 januari 2023 Het dassenpad
“Het dassenpad” is een van de fraaie wandelicoontjes uit de Terloops-reeks, uitgegeven door Van Oorschot. Ook deze keer blijkt een rijke natuur dichtbij huis garant te staan voor een boeiende wandeling.
Jacques Vriens vertelt over het dassenpad dat langs het Savelsbos loopt. In een lange wandeling neemt hij de lezer mee langs alle karakteristieke plekken in het landschap. Hij vertelt over de oude veldnamen uit de tijd dat er nog geen gps bestond.
Het pad vertrekt vanuit zijn woonplaats Gronsveld en slingert door een smalle, holle weg om zo terug te keren naar zijn dorp. Het Savelsbos waar hij doorloopt, roept herinneringen op bij Vriens uit alle fases van zijn leven. Hier dacht hij zijn eerste liefde te zoenen, speelde hij met zijn kinderen en later ook met zijn kleinkinderen. Zelfs de dood van zijn broer heeft hij in deze omgeving kunnen verwerken.
Voor de auteur van “Het dassenpad” lijkt wandelen een voorwaarde om een mooi boek te schrijven. Wanneer hij aan een nieuw boek werkt, komt hij hier wandelen om na te denken of even afstand te nemen. Zijn liefde voor het landschap verweeft hij met de plantengroei, het Limburgse dialect, de mensen en zelfs de processie die hier om de vier jaar uitgaat.
Het werkje uit deze prachtige natuurreeks Terloops is ook nu weer zeer verzorgd uitgegeven. Op de voorzijde staat een mooie tekening van daslook met de witte bloemtrosjes. Het boekje heeft een klein formaat en telt amper 64 pagina’s. Toch is dat voldoende om zo het dassenpad voor je te tekenen. Elk stukje in het boek is als een reclamespot voor de inheemse natuur. Enkel een optreden van de das ontbreekt in het verhaal, maar dat verleent het enkel een verwachtingsvolle toets.
Jacques Vriens (°1946) wilde als kind toneelspeler, schrijver of onderwijzer worden. Hij werd het uiteindelijk alle drie. Hij studeerde af als onderwijzer en gaf les in Amsterdam, waar hij ook vanaf 1983 directeur was van een basisschool. In 1979 kwam zijn eerste boek uit en vanaf 1993 werd hij fulltime schrijver van kinderboeken. Hij speelt en schrijft toneel voor zowel heel jonge als oudere kinderen.
Voor zijn uitgebreid oeuvre verdiende hij heel wat prijzen: de Archeon Thea Beckman prijs en de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. In 2001 werd hij door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij woont in Gronsveld, het Nederlandse Zuid-Limburg en vertrekpunt van het dassenpad.

Paul Van Aelst
Jacques Vriens
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies