Diverse auteurs
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 621 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

25 februari 2023 Dino's kids labo
Geweldige projecten voor jonge paleontologen. Speel- en leerboek vanaf 8 tot 12 jaar.
Opvallend veel kinderen zijn gefascineerd door dinosauriërs. Is dat misschien omdat ze op draken lijken, maar echt bestonden?!
Dinosaurus, Plesiosauria, Sauropoden...
"Dit boek presenteert 24 creatieve en haalbare projecten die de prehistorische wereld weer tot leven wekken", deelt de kaft ons mee. Er moet gemeten worden, gevouwen, gelijmd, genaaid, gebouwd en nog veel meer. Er is zelfs een hoofdstuk over het bakken van fossielenkoekjes! Elk project wordt voorafgegaan door een kader waarin aangegeven wordt hoeveel tijd het vraagt, wat de moeilijkheidsgraad is en of er iets is waarmee een kind rekening moet houden. Zo moet je een volwassene vragen je met de oven te helpen als je koekjes gaat bakken.
3D-model stegosaurus
Omdat het niet de bedoeling is dat je het boek kapot knipt, moet je leren een sjabloon te maken. Er staat afgebeeld wat je nodig hebt (een schaar en een meetdriehoek), hoe groot je papier moet zijn en hoe je het voorbereidt, zodat je het ontwerp op de aanbevolen grootte kan overtekenen. Dan pas begint het knippen en ineen passen. Altijd volgt uitleg over wat de wetenschap weet over het dier dat je juist geknutseld hebt met tekeningen over hoe het er vermoedelijk écht uitzag.
Creativiteit en leergierigheid
Of het kind een echte fan is van de dino-wereld of gewoon graag knutselt, het boek nodigt absoluut uit tot leren en doen. Mij lijken de projecten niet altijd gemakkelijk, vermoedelijk is wat ouderlijke bijstand hier en daar gewenst, maar ook dat is een waarde op zich! Duidelijke foto's tonen de stappen die je moet zetten om het voorhistorische wezen te maken. Het zou vooral kinderen met een voorkeur voor de STEM-vakken kunnen interesseren en dan vooral degenen die in wetenschap en wiskunde geïnteresseerd zijn. Niet alle projecten gaan over uitgestorven dieren. Je kan ook kristallen namaken, die nu in versteende lava te vinden zijn. Je kan een vulkaan laten uitbarsten (best een plastic zeil gebruiken om alles te beschermen!) en geweldig interessant is het maken van kraters, waarmee het kind leert dat vermoedelijk een meteoriet 66 miljoen jaar geleden verantwoordelijk was voor het uitsterven van de dinosauriërs.
De woordenlijst achteraan maakt in begrijpbare taal duidelijk dat een ammoniet een zeeweekdier was en een asteroïde "een ruimtesteen". Ook de index heeft zijn nut. Daarin vind je alle bladzijden waarop "vleugels", "vinnen", "tyrannosaurus" en andere begrippen staan die van pas kwamen bij de projecten.
En nu aan het werk om een vreesaanjagend masker van een dinosaurus te maken! Als je die opdracht geklaard hebt (2u werk en hoogste moeilijkheidsgraad) waarom niet ineens ook een staart maken (90 min. gemiddeld moeilijk)?

Dit mooie boek lijkt me een goed geschenk dat ouders en grootouders aan de "juiste" kinderen kunnen geven.

Gerda Sterk
Vertaling: Saskia Martens
Diverse auteurs
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies