Ecotips
Geschreven door Victor De Raeymaeker
  • 1921 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 december 2018 Ben jij ook een kikker die zich niet laat koken? (leestip)
De “kikker” uit de titel is een metafoor voor de mens die zich niet laat doen (zoals een kikker die niet reageert als hij in water geplaatst wordt dat langzaam opwarmt en uiteindelijk aan de kook zou komen), maar die probeert in de wereld wat teweeg te brengen, iets te veranderen – dan vooral op het gebied van de alternatieve, kleinschalige landbouw of omtrent de verwoesting van de ecosystemen.
In 34 hoofdstukken brengt Norbertijn Luc Vankrunkelsven in ‘De kikker die zich niet laat koken’ verslag uit over zijn reizen naar verschillende gebieden in Brazilië, die hij onderneemt in het kader van Wervel, een economisch socio-culturele beweging die zich richt op gezonde landbouw, milieu, boer. Zélf wou hij blijkbaar deze vermoeiende “tournees” naar de andere kant van de oceaan stopzetten, maar zo’n diepe en jarenlange inzet kan je niet zomaar plots beëindigen - vandaar toch weer deze reisverslagen van 2016 en 2017.
De “kronieken” in dit boek gaan dan ook over verzet, telkens opnieuw beginnen, inzet, onmacht - zowel hier bij ons als in Brazilië. Vankrunkelsven heeft het bijvoorbeeld over de vernietiging van de nog ongerepte Cerrado; de boerenlandbouw in Brazilië en de zelfdoding bij boeren; de sojakoning en ontbosser Blairo Maggi die minister van landbouw wordt; machismo, vergif en agressie in de grootschalige landbouw. En over geldhonger, doodsbedreigingen, erosie en woestijnvorming, de vliegtuigen vol gif, maatschappelijk verantwoorde soja, agro ecologie,…
De auteur plaatst de problematiek ook in een ruimer kader: hij schrijft over terugkeer naar voedsel van eigen bodem, de cultuur van traditionele bevolkingsgroepen, de naamsverandering van “indianen” naar “traditionele volkeren”, of over een boerenkoppel dat zélf water kan opwekken.”

En natuurlijk gaat het ook over het slecht gereputeerde Monsanto dat de zaadsector in handen wil houden waardoor de boeren telkens nieuw zaad moeten kopen, en over Bayer die het wil inlijven.

Alle boekinfo vind je op
https://www.epo.be/nl/milieu-ecologie/3731-de-kikker-die-zich-niet-laat-koken-9789064164392.html
Dit boek geeft nóg maar eens een beeld van de échte strijd tegen grootkapitaal en de blinde hebzucht die de verwoesting van het ecosysteem en de drastische klimaatverandering veroorzaakt. Maar de boodschap is ook dat de inzet van een groep mensen van “bij ons”, kikkers die zich niet zo maar laten koken, een verschil maakt. V De Raeymaeker
Ecotips
-
_Victor De Raeymaeker - Recensent
Meer van Victor De Raeymaeker

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws