Aby Hartog
Gerda Sterk
fictie
  • 929 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

5 april 2023 Luister naar de ezel en de beer
Dit boek bevat verhaaltjes om voor te lezen als de vijfjarige gaat slapen. Een kleine tekening kan telkens zijn of haar verbeelding aanwakkeren.
De hoofdpersonen zijn een ezel en een beer die een hechte vriendschappelijke band hebben. Ze laveren door het dagelijks leven en beleven af en toe iets buitengewoons, zoals die keer dat ze een olifant tegenkomen die graag op takken stampt. In een aantal verhaaltjes doet een wandelende tak mee. Alle dieren en zelfs planten praten met elkaar en hebben gewone menselijke eigenschappen. Er is zelfs een gordeldier dat vals speelt. De personages kunnen vriendelijk reageren, maar ze kunnen ook kwaad worden en beledigingen naar het tweetal slingeren. In één verhaaltje krijgen de ezel en de beer ruzie om niks, maar ze leggen het bij. Het zijn allemaal uitingen van gevoelens in omstandigheden die het kind ongetwijfeld al heeft leren kennen.
Nonsens
De meeste verhaaltjes zijn pure nonsens die van ver of dichtbij iets te maken hebben met het dagelijks leven van het kind. Het verschil met een sprookje is mijn inziens dat de verstrengeling van  het dagelijks leven met de hoogst abnormale verhaalingrediënten zeer hecht is. Nog afgezien van al die menselijk handelende dieren en planten, gebeuren er totaal onmogelijke zaken. Zo verplaatsen de twee hoofdpersonen al keuvelend en schuppend een enorme berg, zodat ze niet moeten klimmen en gewoon rechtdoor kunnen lopen. Een spook daarentegen bestaat niet. In het verhaal waarin de ezel de beer pest, gelooft de beer wél dat er een spook rondwaart, maar de kinderen weten beter!
Woke
We lezen: "de beer, zij" en dat doet vreemd aan. "Berin" is een volstrekt correcte benaming voor een vrouwelijke beer. Anderzijds is er een heel verhaal lang sprake van dikke billen en dat is dan weer niet woke.
De opvoedkundige waarde van de verhalen is dat liefde en vriendschap belangrijk zijn. Ook het herkennen van menselijke gevoelens en reacties moet het kind leren. 
Ik vind het een beetje spijtig dat de personages altijd handelen als mensen, wat een gemiste kans is om het gedrag van een echt dier te beschrijven.

Gerda Sterk
Aby Hartog
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies