Claire Moens
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 242 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

6 november 2024 Kruidengeneeskunde - Wat werkt? Wat werkt niet? En wat is levensgevaarlijk?
Kruiden zijn natuurlijk. Kruiden worden al duizenden jaren met succes ingezet voor de gezondheid. Big Pharma bedriegt ons uit geldgewin en houdt informatie achter. Mijn shamrock amulet bracht me geluk. Een kennis van een vriendin van mijn moeder is genezen van haar kanker dankzij homeopathie. Mijn God verbiedt me om bloedtransfusies of vaccinaties toe te laten. Ik geloof dat mijn immuunsysteem door natuurlijke, alternatieve remedies op peil staat en de rest hoef ik niet te weten.
Het is mogelijk dat je één of meerdere van bovenstaande theorieën gelooft. In dat geval raad ik je ten stelligste aan om het boek te lezen, al zal het weinig uithalen als je niet beseft dat ons lang (en gelukkig) leven te danken is aan wetenschappelijk onderzoek. Heel belangrijk is de grondslag dat een wetenschapper gelijk heeft tot een andere wetenschapper kan bewijzen dat hij/zij ongelijk heeft. Een geneeswijze die al duizenden jaren bestaat zonder zich aan degelijk onderzoek te onderwerpen, dat kan niet correct zijn.
Marleen Finoulst is de ondervoorzitter van SKEPP en we horen haar kritische commentaar dikwijls op de radio. In haar voorwoord lezen we enkele voorname zaken: hoe oud de kruidengeneeskunde is, dat het de enige therapie was die we gedurende duizenden jaren hadden en dat sommige van onze huidige farmaceutische middelen alles te danken hebben aan de overleveringen, met als voornaamste voorbeeld: de Aspirine, gemaakt volgens de pijnstillende substanties in wilgenschors. Ze benadrukt ook dat de fytotherapie vaak wordt verward met homeopathie. Dan geeft ze het woord aan Claire Moens.
Moens maakt direct duidelijk dat haar boek gaat over alternatieve behandelwijzen, met de kritische blik vooral gericht op de kruidengeneeskunde of de fytotherapie, waarover het eerste hoofdstuk gaat. Bij alle oude beschavingen vinden we sporen van het gebruik van planten en kruiden voor genezing. We kennen Hippocrates, Avicenna, Hildegard von Bingen en Jacob van Maerlant, om maar een paar namen te noemen.
Iedereen geloofde in bovennatuurlijke krachten, van wetenschappelijk onderzoek was geen sprake: men kon dus evengoed een amulet om de hals hangen, of onder een maretak gaan staan. Maar er zijn ook giftige kruiden en we weten niet hoeveel slachtoffers die geëist hebben. Bovendien weten we nu dat er mensen waren die zich ten onrechte hulden in een doktersjas, zoals Alfred Vogel, of zich beriepen op astrologie of de gave van helderziendheid, of regelrechte kwakzalvers waren, die zich verrijkten op basis van pseudowetenschap.
Aromatherapie met etherische oliën, zoals van eucalyptus en kamille, heeft een aantal bedriegers geen windeieren gelegd. En dan homeopathie: ook verstandige mensen laten zich misleiden door de principes die Samuel Hahnemann uitvond rond 1800. Moens herhaalt dat de extreme verdunningen niets met plantengeneeskunde te maken hebben, behalve dat een kruid het basisingrediënt van de geschudde en extreem verdunde oplossing kan zijn, maar dat basiselement kan evengoed een mineraal zijn. Bachbloesem krijgt ook aandacht, maar niet zoveel als ayurveda, dat tegenwoordig veel aanhangers heeft. Een naam die hier het vermelden waard is, is de Indiaans-Amerikaanse Deepak Chopra, die op een misleidend geleerde wijze spreekt en schrijft over kwantumgenezing (?!), die - volgens hem - gecombineerd met Ayurveda, zelfs kanker kan genezen.
De traditionele Chinese geneeskunde krijgt veel aandacht, omdat ze minstens 2500 jaar oud is en nog altijd de oorzaak is van beschadigingen en zelfs sterfgevallen. Via indiaanse, Australische en zelfs Russische overleveringen van kruidengeneeskunde bereikt de auteur de antroposofische geneeskunde, uitgevonden door Rudolf Steiner rond 1900 en nog altijd van grote invloed.
Heel interessant is ook om te lezen waarom sommigen zich van de reguliere geneeskunde afkeren. Een valabele redenen is dat een huisdokter je bijna als een nummer behandelt en je na een kwartier buiten zet, terwijl een homeopaat luistert naar je klachten en desnoods naar je hele levensverhaal. En ook belangrijk: Big Pharma is een industrie, maar ze moeten aan veel meer eisen voldoen dan de kruidenindustrie, wiens producten soms bij apothekers in de rekken staan naast de reguliere producten, zodat je als klant geen onderscheid meer kan maken.
Wat de wet zegt over de alternatieve geneeskunde in de wereld en vooral in België, dat kan je lezen in het boek. Er is een uitgebreide bibliografie, een vermelding van geraadpleegde artikels, van interessante podcasts, enz.
Het is mooi uitgegeven met zwarte bladzijden tussen de hoofdstukken met daarop een witte tekening van een kruid. Misschien had een foto van de plant mét onderschrift méér informatie gegeven, maar dat is niet het doel van dit boek en ik vermoed dat het veel meer zou kosten.

Gerda Sterk
Claire Moens
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies