Barbara Baert
Willy Raats
Non-fictie
  • 1839 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

26 november 2019 De uil in de grot
Barbara Baert is gewoon hoogleraar bij de vakgroep kunstwetenschappen aan de KU Leuven. Zij ontving in 2016 de prestigieuze prijs Francqui en is Commandeur in de Belgische Leopoldsorde.
Het boek bevat bijdragen van 21 academici, kunstenaars en schrijvers. Dit zijn essays, opgemaakt in samenwerking met gastauteurs en sleutelfiguren. Bekende en bevriende auteurs werden uitgenodigd om een kunstwerk naar keuze te omschrijven in hun eigen stijl en met een eigen beoordeling erover. De auteur gaat vervolgens met die beeldbeschrijvingen aan de slag en borduurt als wetenschapper verder op de aangereikte ideeën. Zo ontstond een origineel geheel dat nieuwe en leerzame inzichten binnen de kunstwereld oplevert.
Verder wordt in deze uitgave bewonderend en uitgebreid geschreven over vergelijkbare kunstwerken van andere beeldhouwers en schilders.
De schrijfster treedt met haar gastauteurs in dialoog en begeleidt hun intuïties naar de bredere achtergrond van de beeldanalyse. Zorgvuldig leren kijken en een ruime benadering van woord en beeld vormen steeds het uitgangspunt.
Het werk wil “het beeld eren als iets wat glinstert aan de horizon, als een aarzeling in het ijle zonlicht, als een rimpeling in een stroom van gedachten”, aldus Baert zelf.
Dit werk is prachtig van vormgeving en rijkelijk voorzien van illustratieve kleurfoto’s. De uitgave bevat ook een verklarende woordenlijst en een index.
De tekst is doorspekt met dithyrambische, zeer verheven volzinnen en bevat vele aaneenrijgingen van superlatieven. Een voorbeeld: “Het is gebeurd: het moment waarop het kunstwerk zijn krachtige hand op je keel drukt. Je tegen de muur plakt en je naar adem doet snakken. Je krijgt een week gevoel in de maag terwijl je in beate bewondering voor eeuwige kunst staat.”
Het geheel is ongetwijfeld de moeite waard voor echte kunstliefhebbers en –kenners of voor een eerder beperkte lezerskring. Het is namelijk een relatief elitair gerichte uitgave.

Baert heeft haar boek wél stevig onderbouwd en tot in de puntjes uitgewerkt op kunsthistorisch en kunstwetenschappelijk vlak.
De lezer dient de tekst op te nemen naar eigen inzicht, opvattingen en gevoelens. De stelling luidt: ‘Het moderne kunstwerk kan iets vervormd zijn tot een zinnenprikkelende, raadselachtige constructie, die sensoriële, emotionele of cognitieve reacties opwekt bij de toeschouwer. In de meeste gevallen zoekt het de essentie van de dingen of het hogere niveau van het zijn!’

Dit fraaie kunstboek doet mij onaards zweven in een grenzeloze ruimte…
Het wakkert tevens mijn lust aan om me meer in kunst te verdiepen.
Barbara Baert
Willy Raats
Non-fictie
-
_Willy Raats recensent
Meer van Willy Raats

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies