Kristien Hansebout
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1155 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

12 mei 2021 Wallonië en de Ardennen. 365 Buitengewone plekken
Het boek van Kristien Hansebout komt juist op tijd. Coronamaatregelen dwingen ons om in eigen land te blijven en zie hoeveel moois daar te ontdekken valt!
Als je het humoristische voorwoord van Christophe Deborsu gelezen hebt, ben je helemaal klaar om het ongewone te gaan ontdekken in het zuiden des lands.
_Onontgonnen paden
Kristien zelf specificeert in haar inleiding wat we kunnen verwachten van haar boek en dat is niet de Leeuw van Waterloo (die kennen we immers al), neen, voor haar draait het om “authenticiteit en onontgonnen paden”.

Ik laat haar zelf aan het woord: ”Dit is geen fiets-, wandel- of autoboek, maar een belevingsboek… Het eindresultaat is een toolbox met 32 wandeltips, 22 fietstochten en 10 auto- of motortochten, verspreid over alle provincies van Wallonië… onderweg een buitengewone nacht doorbrengen in een … yurt, sphair of dom’up”.
_En route!
Op een overzichtskaart zie je in kleur waar Kristien ons naartoe wil leiden, met bijvoorbeeld oranje voor wandeltochten en een aantal herkenbare symbooltekens. Op de detailkaarten die aan elke route voorafgaan, verwijst een hartje bijvoorbeeld naar een van de “Mooiste dorpjes van Wallonië”. Via een QR code kun je de tocht inscannen en zo de GPX-track downloaden op je GPS of op je smartphone.

Het boek is ingedeeld per provincie. Die namen staan in het Nederlands, maar voor al de andere plaatsen geldt de gebruikelijke Franse naam. Het zou ook verwarrend zijn om te gaan zoeken naar Genepiën als je in Genappe moet zijn.

Henegouwen is bedeeld met 9 routes, Luik met 5, Luxemburg krijgt er 9, Namen 15 en Waals-Brabant 4. Alle routes kun je onderling verbinden, met altijd de nadruk op het misschien minder spectaculaire, maar daarom niet minder interessante.
_Routes
Elke tocht wordt ingeleid met een montere beschrijving van wat de hoofdpunten zijn, met wat achtergrondinfo. Een paar mooie foto’s geven daarbij ook goesting om te vertrekken. De startplaats wordt opgegeven en vervolgens neemt Kristien je op sleeptouw.

Een degelijke uitleg maakt je bewust van de plek waar je staat. Soms is er méér nodig dan een paar regels, zo krijgen we bij het klooster van Chevetogne extra achtergrondinformatie in een kader in een andere kleur met een extra foto.
Natuurlijk worden ook horecafaciliteiten vermeld. Kristien is ook op zoek gegaan naar bijzondere plekjes om te overnachten.

De auteur wijst soms ook op de mogelijkheid om een traject met de auto te doen. Op die manier wordt het boek toegankelijk voor diegenen die minder sportief zijn, maar toch volop willen genieten van al het moois.
_Ongewone dingen tijdens de tocht
Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een lijst van ongewone plekken. Dat vind ik een zeer goede vondst.

Zou je eraan denken om in Mélin te stoppen om bewust “de witte huizen en grote boerderijen” in je op te nemen?

Zou je Café Lallemand binnenstappen om te zien “waar de tijd is blijven stil staan”?

Of… Je zou zomaar het prachtige kasteel La Ramazée met het Chinees paviljoentje missen!
_Natuur - Kunst - Geschiedenis
Natuur, kunst, geschiedenis en gastronomie, dat vind je allemaal in dit boek en dan vergeet ik nog de speciale logies. Wat je niet vindt, is een aanduiding van treinstations of bushaltes. De apps van het openbaar vervoer zijn tegenwoordig zo goed dat je overal je weg naar huis kan vinden, tenminste als je een gsm en 4G hebt. Indien niet, kan je met dit boek thuis de nodige voorbereidingen treffen. 

Al die informatie maakt het boek wel redelijk zwaar om te dragen, maar het past zeker in de fietstas of de rugzak. Vergeet ook niet dat je de route op je gsm kunt volgen via de handige QR code, zodat je enkel het boek bovenhaalt als je aangekomen bent op een van die speciale plekken die het zuiden van België rijk is.
_Corona
Door de coronamaatregelen gebeurde het de voorbije maanden dat er teveel volk samen kwam op dezelfde plaats. Met dit boek kun je dat vermijden, maar ook na corona blijft dit uiteraard een interessante uitgave.

Elke dag valt er een nieuw stukje Wallonië te ontdekken, en wie weet maak je kennis met de vriendelijke Walen waarover Kristien het heeft in haar inleiding.
Kristien Hansebout
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies