Marc De Bel
Gerda Sterk
fictie
  • 490 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

14 november 2023 Splinter en het Spierewietkasteel
Ook dit Vlaamse sprookje begint met "er was eens lang geleden" en eindigt met "ze leefden nog lang en gelukkig".
We zijn zo gewoon aan vertalingen van Grimm en Andersen dat het Vlaamse karakter van dit sprookje me aangenaam verraste. Een kasteel dat "Spierewiet" heet, de basiliek van "Herpenscheuvel" en een boef die "Boris Schabbernak" heet, wat een oud woord is voor een pelsmuts of een onverzorgde kwajongen. 
De lijst van synoniemen voor minder eerlijke mensen, die Splinter van oma Griet geleerd heeft, bevat ook een groot aantal Vlaamse woorden die zeer oud zijn en die Nederlanders misschien niet verstaan: schobbejak, hondsvot en nog 20 andere!
Splinter is een jonge kerel die heel tevreden met zijn oma in het bos woont. Op een dag overlijdt zij in haar slaap. Splinter trekt de wijde wereld in, ontmoet veel goede mensen, maar ook een paar erg slechte. De schoonmoeder van de koningin behoort tot de laatste groep! Splinter moet het opnemen tegen slechte draken, maar gelukkig heeft hij een groot zwaard laten maken voor hij vertrok.
Marc de Bel laat fantastische monsters optreden in zijn verhaal, maar natuurlijk is er ook de adembenemend mooie prinses. Ik denk dat ik geen plotbederver ben als ik zeg dat Splinter na vele avonturen met haar trouwt, want dat hoort nu eenmaal zo in een sprookje. Hier en daar zit humor in het verhaal van een soort die jongeren zal aanspreken.
Waarom is het best voor lezers-lezeressen vanaf 11 jaar? Er wordt flink met het zwaard gezwaaid en er rollen meerdere koppen. Kinderen zijn natuurlijk al wat gewoon als ze films op tv kijken. De tekeningen van Koen De Cock zijn geweldig knap, al presenteren ze zelden oogstrelende figuren. Ze vullen de kaft, de twee binnenkanten en soms een volledige bladzijde. Vooral de tekeningen over een heel blad zijn het bestuderen waard, want er is heel wat op te zien.

Gerda Sterk
Marc De Bel
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies