Jeroen Dijsselbloem
Marc De Bock
Non-fictie
  • 3466 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

21 november 2018 De eurocrisis. Het verhaal van binnenuit.
Jeroen Dijsselbloem (° 29 maart 1966) is een Nederlands politicus. Van 2012 tot 2017 was hij minister van Financiën in het kabinet-Rutte II en van 21 januari 2013 tot 12 januari 2018 voorzitter van de Eurogroep. Deze informele vergadering, bestaande uit de ministers van Financiën van de 19 landen die de euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd, heeft als doel de coördinatie van het fiscaal en economisch beleid binnen Economische en Monetaire Unie te versterken en de financiële stabiliteit van de eurolanden te bevorderen.
In dit boek neemt hij ons mee in het verhaal achter de eurocrisis. Een persoonlijk verhaal. Verre van compleet en niet objectief, zo geeft de auteur reeds bij de inleiding toe. Een verhaal dat ook niet veel nieuws bevat. Althans voor de lezers die destijds de eurocrisis nauwkeurig hebben gevolgd. Zij kunnen de hoofdstukken 2 en 3 over het ontstaan van de Europese bankencrisis en de schuldencrisis van vóór 2013 gerust overslaan.
Verderop beschrijft Dijsselbloem op gedetailleerde wijze zijn belevenissen als voorzitter van de Eurogroep in de jaren 2013-2017: de redding van Cyprus in 2013, de moeizame realisatie van de Bankenunie (2013-2014) en het derde steunprogramma voor Griekenland (2015). Ook de vele obstakels die moesten overwonnen worden om eenduidige oplossingen te vinden voor deze complexe financiële vraagstukken, gepaard gaande met oeverloze en uitputtende onderhandelingen.
Dijsselbloem besteedt opvallend weinig aandacht aan de politieke verdeeldheid die de buitenlandse maatregelen in Nederland hebben gezaaid. Dat het kabinet in de zomer van 2015 hierover bijna struikelde, doet hij af in twee alinea’s. Ook over zijn (vermeende) onenigheid met Europese tegenspelers, zoals zijn ruzie met Yanis Varoufakis, kortstondig Grieks minister van Financiën in de regering-Tsipras, houdt hij zich op de vlakte.
En daarin schuilt misschien het probleem van dit boek: bij de goed geïnformeerde lezer liggen de ervaringen van deze PvdA’er nog te vers in het geheugen - hij is nog maar net van het toneel verdwenen. Bovendien overspant het boek slechts een beperkte periode uit de politieke loopbaan van Dijsselbloem. Het is dus zeker geen complete biografie, en dat is jammer.
Niettemin is het werk in een vlotte en heldere stijl geschreven. En in de slotteksten maakt Dijsselbloem de balans op van het gevoerde beleid bij de start van de monetaire unie, alsook tijdens en na de crisis. Om vervolgens te eindigen met een optimistische noot over de toekomst van de euro en de eurozone.
Jeroen Dijsselbloem
Marc De Bock
Non-fictie
-
_Marc De Bock - Recensent
Meer van Marc De Bock

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies