Bruno Latour
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1747 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

24 juni 2021 Waar ben ik? Lockdownlessen van aardbewoners
Bruno Latour liet en laat vooral zijn stem horen als waarschuwing voor de gevolgen van de klimaatcrisis, een thema dat ook in dit boek nooit ver weg is.
Hij vindt dat de huidige klimatologische toestand verergerd én verlicht wordt door de pandemie. We moeten dus lessen trekken uit de lockdown.

In dertien korte hoofdstukken onderzoekt Latour wat de lockdown hem geleerd heeft en of wij - nadat we onze mondmaskers hebben afgedaan – beter weten hoe we de aarde leefbaar kunnen houden.
_De Gedaanteverwisseling
“Als Gregor Samsa op een morgen wakker wordt, ontdekt hij dat hij in een reusachtig ongedierte veranderd is”, zo begint het verhaal van Kafka en het is dit beeld dat Latour gebruikt doorheen het hele werk. Zowel als hij het heeft over het post-coronatijdperk als over alle levende wezens op Aarde (met hoofdletter) die zullen moeten afrekenen met de gevolgen van ons wanbeheer.
_Schuld en boete
Het verplichte binnen blijven doet ons beseffen hoe afhankelijk we zijn van de anderen. Geen enkel levend wezen kan alleen bestaan. Hij stelt dat de rijken rijk zijn door de armoede van anderen. Ze hanteren bedrieglijke termen als globalisering, universalisme, individualisme.

De lockdown is van voorbijgaande aard, maar wat we het aardse leven aandoen, zou onomkeerbaar kunnen zijn.

In het hoofdstukje “Het aardse leven” – maar er is geen hemel” bespreekt hij de kwalijke rol van religies die beweren dat het leven na de dood belangrijker is dan “het tijdelijke” op de aarde, een idee waardoor de gelovigen het aardse compleet voor eigen gewin kunnen exploiteren.
_Twee vertalers
Een Nederlandse vertaler en een Vlaamse vertaalster hebben hun beste krachten aan deze korte bedenkingen gewijd en ze zullen het niet gemakkelijk gehad hebben! De auteur verliest zich soms in beelden en analogieën, in een breedsprakige stijl. Hij gebruikt niet voor iedereen bekende woorden, zodat ik niet altijd begreep wat hij bedoelde.
Latour is een Franse socioloog en filosoof. Hij houdt zich bezig met wetenschapsfilosofie en -antropologie. Hij is emeritus hoogleraar. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory Life, Oog in oog met Gaia en Waar kunnen we landen?
Bruno Latour
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies