Louis Heylen en Toon Blux
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 486 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

19 november 2023 Goed ouder worden. Hoe doe je dat?
Vinden we in dit boek iets ander dan bewegen, gezond eten, sociaal bezig zijn en de geest wakker houden? Want dat we dat moeten doen, weten we intussen. Gaat het inderdaad over méér dan dat? Niet echt, want deze richtlijnen zijn voor jong en oud belangrijk. Het speciale aan dit boek is dat de boodschap verpakt wordt in uitspraken van bekende Vlamingen of in fragmenten van boeken waarin deze gouden richtlijnen vervat zitten.
Het is zeer toegankelijk en je leest het best voordat je de zeventig gepasseerd bent, zodat je de raadgevingen in praktijk kunt brengen voor het te laat is. Het is trouwens ook niet slecht dat jongere mensen dit lezen, want om te beginnen hebben we allemaal ouders en verder hopen we allemaal gezond oud te worden.
Behalve dat er een tiental keren in verschillende bewoordingen uitgelegd wordt hoe je op een goede manier oud wordt, er is ook een hoofdstuk dat zich bezighoudt met wat oud worden feitelijk inhoudt.

 
Waardig levenseinde
Deel 5 is zeker interessant, want het gaat over de rechten van de patiënt, palliatieve zorg, euthanasie, afstaan van organen, zorgvolmacht, regelingen rond overlijden en uitvaart. Dit zijn allemaal belangrijke zaken die aan wetten onderworpen zijn. Het boek is dit jaar verschenen, dus mogen we aannemen dat het actueel is. 
Ikigai
Gelukkig eindigt het boek met deel 6, dat levenslessen en wijsheden bevat die jong en oud kunnen gebruiken. Wat het Japanse concept "Ikigai" betekent, kunt u daar lezen! Zoals Rik Torfs schrijft in het voorwoord: "De afsluitende beschouwingen gaan over levenslessen... Het ontkent het ouder worden niet en de dood evenmin. Zij valt niet te vermijden... Maar wijsheid, levensvreugde, vriendelijkheid, scherpte van geest domineren in dit unieke boek."
Elk van de zes delen wordt afgesloten met de vermelding van bronnen. Dat kan een boek zijn, een blad uit de Druivelaar-scheurkalender, of een artikel van Dirk Draulans in Knack.

Gerda Sterk
Louis Heylen en Toon Blux
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies